O carte pe zi: "Editor de unul singur", de Bogdan Hrib

O selecţie de idei, date, analize şi tendinţe din piaţa editorială, disecate de multe la firul ierbii, cu exemple concrete din industria cărţii româneşti.

117 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Editor de unul singur", de Bogdan Hrib

O carte pe zi: "Editor de unul singur", de Bogdan Hrib

La Editura Tritonic apărea în urmă cu trei ani volumul semnat de Dănuţ Ungureanu "Autor de unul singur - reţete pentru scrierea creativă", în care, referindu-se din plin la experienţa personală, oferea sugestii confraţilor în ale scrisului, deşi admitea că fiecare îşi găseşte de unul singur drumul. Ascum scrie o postfaţă la cartea editorului său care face cam acelaşi lucru: adică, pornind de la îndelungata experienţă de 25 de ani de editor, face o incursiune în managementul păieţei de carte şi se ocupă - fără a intra în profunzime, ceea ce ar fi însemnat un tom prea dens - de toate etapele din viaţa unei cărţi.

Cine este Bogdan Hrib? Scriitor şi jurnalist a fondat editura Tritonic în 1993 şi de atunci, neîntrerupt, este editor de carte. A ţinut cursuri şi conferinţe despre managementul industriei cărţii, a predat scriere creativă (şi el!), a fost invitat la numeroase târguri de carte din ţară şi străinătate, a fost cadru didactic asociat la SNSPA şi Universitatea din Bucureşti. A publicat şapte volume de ficţiune şi numeroase articole ştiinţifice.

A scris şi publicat volumul de faţă ca - o mărturiseşte în argument - "un pansament pentru orgoliul meu de editor venerabil". "Volumul cuprinde un cocktail neomogen de date şi enunţuri despre piaţa naţională de carte, dar şi despre cea internaţională, citate şi consideraţiuni ale unor colaboratori importanţi - majoritatea (confirm) prieteni vechi. Mai cuprinde şi idei, soluţii şi aprecieri decantate între 1993 şi ziua de azi, precum şi mici povestioare vesele, dar şi triste petrecute în lumea cărţilor".

A adunat 400-500 de autori şi peste 2.000 de titluri în cei 25 de ani.

"Este vorba despre experienţă? - comentează Dănuţ Ungureanu. Nu încape îndoială, dar nu numai atât. Discutăm aici, fără nici cea mai mică urmă de emfază, şi despre adrenalină, nopţi nedormite, nesfârşite şiruri de reuşite şi eşecuri, speranţe, momente descurajante, efort psihic şi nu rareori chiar fizic, conflicte, probleme aparent insurmontabile cerând rezolvări urgente, dar şi despre clipele de satisfacţie imensă. (… Vorbin d despre eşecurile şi succesele sale, volumul de faţă este în sine unul al stimulilor şi încurajărilor".

Interesant e faptul că autorul nu se limitează la poveştile despre carte şi editură, ci se ocupă şi de mass media, inclusiv de mass media culturală. Remarc în acest sens atenţia pe care i-a acordat-o defunctului Ziar de duminică, pe care l-am creat şi păstorit vreme de 16 ani. Cuvenite mulţumiri.

Bogdan Hrib - "Editor de unul singur. Management în industria cărţii. Idee, manuscris, autor, editură, carte, bibliotecă, librărie, cititor". Postafţă de Dănuţ Ungureanu. Editura Tritonic, colecţia Smart boooks. 197 pag.

Taguri:
bogdan hrib,
tritonic,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici