O carte pe zi: „Efectul de undă” de Aurora Liiceanu

O carte despre celebrităţi, mistere, aventuri, curtezane, puterea culorilor, secrete, seducători, prietenii rare şi memoria colectivă.

307 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Efectul de undă” de Aurora Liiceanu

O carte pe zi: „Efectul de undă” de Aurora Liiceanu

John Singer Sargent a fost un mare pictor american al secolului al XIX-lea, stabilit la Londra, cu o operă vastă – peste 900 de picturi în ulei, peste 2000 de acuarele şi foarte multe desene; a fost prieten sau apropiat al unor mari oameni de cultură, scriitori şi pictori, între ei, Henry James. Acesta afirma că printre cele mai reuşite portrete masculine făcute de Sargent au fost portretele pictorului Carolus Duran şi medicului Pozzi, aflate azi în mari muzee.

„Admirator al lui John Singer Sargent – scriu editorii -, cunoscutul scriitor britanic Julian Barnes s-a dus să vadă o expoziţie a artistului american la National Portrait Gallery. Portretul unui bărbat cu haină roşie i-a plăcut atît de mult, încât a vrut să afle cine a fost el şi de ce a ales Sargent să-l imortalizeze. Aşa s-a născut o minunată carte, care a ajuns bestseller. Pornind de la această poveste, Aurora Liiceanu arată cum în viaţa unora dintre noi există mici întâmplări aparent lipsite de importanţă, dar care ajung să schimbe destine. Autoarea ne face cunoştinţă cu Samuel-Jean Pozzi, cel care l-a fascinat pe Julian Barnes, un medic eminent, un om cu o personalitate excepţională şi cu un destin pe măsură, şi îi pune în paralel povestea cu cea a celebrei actriţe Sarah Bernhardt. Deşi aveau firi foarte diferite, cei doi au trăit o poveste de dragoste, care s-a transformat cu timpul într-o prietenie pe viaţă. Pe lângă ei, sunt puşi sub lupă, între alţii, Henry James, pictorul Sargent, grupul Bloomsbury, cu complicatele relaţii dintre Vanessa Bell, soţul ei, Duncan Grant şi iubiţii acestuia, dar şi reginele rivale în frumuseţe Elizabeth Arden şi Helena Rubinstein.”

O carte admirabilă, ca tot ce a publicat Aurora Liiceanu, scrisă elegant, care se citeşte cu o imensă plăcere, în primul rând pentru că orice idee e ilustrată prin fapte şi descrieri convingătoare, de la subliniirea temperamentelor la tendinţele modei. De pildă: ”În prima jumătate a secolului XX, îmbrăcămntea a devenit un mjloc de definire a identităţii individuale. Designul şi culoarea au fost elementele esenţiale cu ajutorul cărora oamenii au renunţat la identitatea definită prin convenţiile sociale. Era o reacţie faţă de trecut, faţă de drasticele reguli vestimentare victoriene ce vizau atât femeile, cât şi bărbaţii. De dimineţa până seara, convenţiile sociale dictau ce trebuia să porţi, cum anume şi ce anume.”

Este vorba şi de o carte despre celebrităţi. Cum spune autoarea, „astăzi, celebritatea a ajuns o temă de cercetare. Dinamica celebrităţii este mereu vie.”

Aurora Liiceanu – Efectul de undă. Editura Polirom, seria de autor Aurora Liiceanu.206 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici