O carte pe zi: „Gladius. Crimă la Colosseum”, de Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă

„Încă un roman care demonstrează că poveştile cu criminali şi anchetatori au fost actuale în toate timpurile.” - George Arion

119 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Gladius. Crimă la Colosseum”, de Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă

O carte pe zi: „Gladius. Crimă la Colosseum”, de Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă

Un roman poliţist care se petrece pe vremea romanilor, la fel de captivant, suculent, viu şi captivant de parcă s-ar petrece în zilele noastre. Fără nimic din ingredientele care care iau minţile astăzi, dar cu toate ingredientele să ne ţină absorţi în lectură până dăm ultima filă. Pe deasupra şi un roman foarte bine scris, unul dintre cele mai reuşit pe care le-am citit în ultima vreme.

Scriu editorii: „Nimic nu prevestise întâmplările ce tulbură existenţa ştearsă a fostului soldat, în Roma primului veac după Hristos. Pe neaşteptate, războinicul de odinioară, silit să-şi accepte ratarea ca slujbaş al cohortei urbane, e prins în păienjenişul intrigilor ce ameninţă Imperiul. Un roman captivant, al misterelor şi surprizelor. O poveste fascinantă, mustind de suspans şi pitoresc.”

Povestea se peterce în timpul împăratului Vespasian, pe când se construia minunea Romei antice – Colosseumul. Are loc un complot împotriva împăratului. E un roman poliţist, dar de data aceasta putem spune despre ce e vorba, pentru că nu complotul e substanţa cărţii, ci felul în care un centurion, un fel de detectiv al acelor vremuri, rezolvă toată tărăşeni, într-un chip admirabil. Imăîăratul plănuia în secret posibilitatea de a cuceri Dacia pentru aurul şi resursele ei fabuloase. Spioni din Moesia şi Daci fuseseră trimisi la Roma, unde acţionau sub acoperire de mai multă vreme şi puseseră la punct un complot mizerabil, care nu excludea mai multe variante – otrava, laţul şi tăişul. Sunt implicaţi mulţi cetăţeni ai urbei, inevitabil şi aritocraţi din preajma împăratului. Gladius, membru al uui fel de poliţii a vremurilor, nu se lasă până nu de rădăcinile uneltirii. O carte cu portrete admirabile de patricieni, soldaţi, negustori, pictori, prostiatute, plebe.

„Supra-poveste sugerată din poveşti scrise, para-naraţiune şi meta-discurs, iată ce ne aduc spre înţelegere cei doi scriitori care se completează, fuzionează chiar, până la a deveni un autor. Ei sunt structural complementari, ceea ce face ansamblul să fie atât de organic legat.” - Cătălin Badea-Gheracostea

„Povestirile celor doi au fie umor, fie speculează uluitor, fie, cel mai adesea, au din amândouă… Ce ne-a făcut să visăm e misterul, adevărul dosit sub miile de perdele de fum ale cunoaşterii, speculaţia…” - Florin Chirculescu.

 

Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă – Gladius. Crimă la Colosseum. După o idee de Marian Truţă. Crime Scene Press. 219 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici