O carte pe zi: „Glonţul care a ratat ţinta” de Richard Osman

„M-am bucurat teribil să mai petrec timp cu gaşca (Clubul Crimelor de Joi) şi sper că şi voi. Singura mea misiune e să încerc să vă ofer divertisment şi chiar îmi doresc să vă placă să citiţi cartea” (Richard Osman)

146 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Glonţul care a ratat ţinta” de Richard Osman

O carte pe zi: „Glonţul care a ratat ţinta” de Richard Osman

Un minunat roman poliţist, în stil clasic, extrem de britanic prin umorul său subtil şi sănătos, un roman cu acţiune densă, nenumărate răsturnări de situaţie, mai multe crime, dar, surprinzător, deloc violent, făcând lectura o plăcere.
Am mai semnalat la această rubrică două romane de mare succes smenate Richard Thomas Osman în acestă serie.

Născut în 1970, Osman este scenarist, producător şi prezentator de televiziune, foarte cunoscut pentru o serie de emisiuni de succes în Marea Britanie. A început săp publice în urmă cu câţiva ani. „Ideea pentru Clubul Crimelor de Joi – preciza autorul - mi-a venit când am avut norocul să merg într-o comunitate pentru seniori plină de oameni extraordinari cu poveşti extraordinare, ba chiar şi cu propriul restaurant contemporan de înaltă calitate. Rezidenţii sătucului ştiu despre ei cine sunt.”

Romanul de faţă este al treilea al seriei, după umila mea părere, cel mai bun, cu personaje la fel de vii, fiecare oscilând între şaptezeci şi optzeci de ani, dar cu mintea limpede şi ascuţită. O fostă poliţistă, o fostă asistentă medicală (cu o fiică întreprinzătoare), un fost lider sindical şi un fost psihoterapeut (care are un băiat boxer de succes) sunt cei patru vârstnici capabili nu numai să ajute poliţia în anchetele sale, dar şi să caute indicii şi să descopere urme ascunse ale unor crime mai vechi sau mai noi şi să împiedice un număr de neisprăviţi să-şi continue mârşăviile. Apar poveşti vechi de iubire, complicaţii şi cadavre, dezvoltatori imobiliari fără scupule, capabili să strămute un cimitir pentru construirea de blocuri, traficanţi de droguri, deghizări meşteşugite, răzbunări. Toate scăldate într-un umor fin. Osman demonstrează că se poate scrie un roman poliţist cu umor.

Scriu editorii: „E o zi de joi obişnuită şi lucrurile ar trebui să se întoarcă, în sfârşit, la normal. Doar că acolo unde e Clubul Crimelor de Joi necazurile sunt şi ele pe-aproape. Un caz vechi de zece ani îi conduce la o legendă a ştirilor locale şi la o crimă fără cadavru şi fără răspunsuri.

După aceea, un vechi duşman îi face o vizită lui Elizabeth. Misiunea ei? Să ucidă… sau să fie ucisă. În timp ce urma rece a cazului devine incandescentă, Elizabeth se luptă cu conştiinţa ei (şi cu un pistol), în vreme ce Joyce, Ron şi Ibrahim pornesc pe urmele indiciilor alături de prieteni vechi şi noi. Dar poate gaşca să dezlege misterul şi să o salveze pe Elizabeth înainte ca ucigaşul să lovească din nou?”

„Inteligentă, caldă şi foarte amuzantă.” (Daily Express)

„Captivantă, emoţionantă şi te face să râzi în hohote.” (Mark Billingham)

„Emoţionantă, plină de haz, extrem de tensionată.” (Jeffery Deaver)

„O adevărată bucurie.” (Kate Atkinson)

„Caldă, înţeleaptă şi isteaţă.” (Val McDermid)

„Plină de umor şi suflet.” (Harlan Coben)

 

Richard Osman – Glonţul care a ratat ţinta. Traducere din limba engeleză de George Arion Jr. Editura Crime Scene Press. 397 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici