O carte pe zi: „Gobi şi eu.Un om, un câine, un maraton: o poveste adevărată”

Un maratonist, un câine, o aventură în deşertul Gobi, cu multă adrenalină şi o poveste fermecătoare în „Gobi şi eu. Un om, un câine, un maraton: o poveste adevărată”, de Dion Leonard şi Craig Borlase.

191 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Gobi şi eu.Un om, un câine, un maraton: o poveste adevărată”

O carte pe zi: „Gobi şi eu.Un om, un câine, un maraton: o poveste adevărată”

Dacă vreţi să citiţi în această perioadă rece şi sumbră, chiar dacă se apropie magia sărbătorilor, o carte reconfortantă şi optimistă, cea pe care o semnalăm astăzi poate fi exact ce căutaţi. A apărut în 2017, a fost bestseller New York Times şi aveţi la dispoziţie o excelentă traducere, într-o limbă română admirabilă.

Dion Leonard este ultramaratonist şi speaker motivaţional australian care trăieşte la Edinburgh. A participat la faimosul Maraton al Nisipurilor din Maroc, universal acceptată drepr cea mai dură cursă din lume; a participat la cursa din deşertul Kalahari din Africa de Sud, 250 de km, unde a ajuns pe podium; la cursa de 213 km din Cambodgea. I-au trebuit 37 de ani ca să realizeze că e făcut pentru aceste curse, până la 30 de ani jucase în competiţii de crichet şi baschet. A participat, mai ales la cursa de aproape 250 de kilometri prin deşertul Gobi, în China, un teritoriu dezolant, lipsit de viaţă. Trebuia să-l traverseze în patru zile, acoperind în fiecare zi ceva mai puţin de un maraton, apoi, în cea de-a cincea zi urma să alerge distanţa de aproape două maratoane, cursa urmând să se încheie cu un sprint de o oră pentru ultima etapă de 9,6 km. Nu ştiu câţi temerari vor să facă asta. Se înscriu totuşi sute, mii de oameni din toată lumea. Puţin ajung la finiş. Înainte de orice, epuizaţi din cauza caniculei, cu deshidratare, crampe, ameţeli şi puls galopant. Unii pot ajunge în comă sau mor pur şi simplu.

Scriu editorii: „O cursă redutabilă, istovitoare. În a doua zi, o căţeluşă se amestecă printre alergători la linia de start. Pare să fi prins drag de Dion, fiind hotărâtă să-l însoţească în fiecare etapă a cursei. Omul nu are nicio intenţie să alerge acest maraton în doi. Şi totuşi, cum să reziste ghemotocului de blană tenace şi curajos, care se ţine scai de el?... E începutul unei călătorii pe care niciunul din ei nu o va uita niciodată, presărată cu probleme, mâhnire, bucurie şi dragoste şi care le va schimba viaţa pentru totdeauna”.

Aşadar, Dion întâlneşte o căţeluşă care nu se mai desprinde de el şi căreia îi dă numele deşertului – Gobi. „M-am confruntat cu situaţii cu care n-am crezut niciodată că o să mă confrunt, totul din cauza acestui ghemotoc de blană cafenie care îmi smulge braţul din umăr. M-am confruntat cu frica, aşa cum n-o cunoscusem niciodată. Am simţit şi disperare, o disperare care face ca aerul din jurul tău să devină stătut şi lipsit de viaţă. M-am confruntat cu moartea. Această căţeluşă m-a schimbat în moduri pe care cred că abia încep să le înţeleg. Poate că nu voi înţelege niciodată pe deplin totul. Dar atâta ştiu: unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-am făcut în viaţa mea a fost s-o găsesc pe Gobi”.

Dion Leonard şi Craig Borlase - Gobi şi eu. Un om, un câine, un maraton: o poveste adevărată. Traducere de Tudor Călin Zarojanu. Editura Polirom. 177 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici