O carte pe zi: „Ialta. Preţul păcii”, de Serhii M. Plohii

„Istoricul de la Harvard S.M. Plohii a realizat o relatare genială a celor opt zile din februarie 1945 în care «Cei Trei Mari» – Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill şi Iosif Stalin – au ajuns la un acord la Ialta în timp ce al Doilea Război Mondial nu se terminase încă“ - The Boston Globe.

157 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ialta. Preţul păcii”, de Serhii M. Plohii

O carte pe zi: „Ialta. Preţul păcii”, de Serhii M. Plohii

Serhii M. Plohii este profesor de istorie a Ucrainei la Universitatea Harvard şi autorul mai multor lucrări premiate despre istoria Ucrainei şi a Rusiei. Cartea de faţă a apărut în urmă cu trei ani.

Scriu editorii: „O nouă istorie a celor opt zile din februarie 1945 în care Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill şi Iosif Stalin au hotărât viitorul lumii. Imaginează-ţi că ai putea trage cu urechea la discuţiile din timpul unui dineu cu trei dintre cele mai fascinante figuri istorice ale tuturor timpurilor. În această carte de referinţă, istoricul Serhii Plohii ne transportă în aceeaşi încăpere cu Churchill, Stalin şi Roosevelt, în timpul întâlnirii acestora din momentele de cotitură ale războiului pentru a stabili termenii încheierii păcii.

Cu toate acestea, când cerneala nu se uscase încă, unii au început acuzele. Conservatorii cărora le repugna programul New Deal al lui Roosevelt l-au acuzat că nu apărase interesele americane. Era prea bolnav? Cedase prea mult în schimbul promisiunii lui Stalin de a intra în războiul împotriva Japoniei? S-ar fi putut descurca mai bine în Europa de Est? Atât stânga, cât şi dreapta aveau să dea vina pe Ialta pentru începerea Războiului Rece.

Concluziile lui Plohii, având la bază cercetări de arhivă fără precedent, sunt surprinzătoare. Acestea contrazic poziţia oficială – consolidate în timpul Războiului Rece – şi argumentează că bolnavul Roosevelt se simţea mai bine decât credem. Avem acum ocazia să-l vedem în calitate de conducător pe timp de război. Ialta este o naraţiune istorică originală, vie, care emană autoritate, un bestseller în cel mai clar sens al cuvântului”.

Chiar şi astăzi – susţine Plohii -, dezbaterile publice continuă să se învârtă în jurul întrebărilor din anii 1950 despre cine a trădat Europa de Est sau dacă era în interesul Statelor Unite să-I convingă pe sovietici săse alăture în războiul împotriva Japoniei – fapt demonstrat de reacţia stârnită în rândul comentatorilor americani de politică externă de observaţia lui George W Bush, făcută în mai 2005, care a comparat Acordurile de la Ialta cu Pactul Ribbentrop-Molotiv din 1939. Până în acest moment, dezbaterile privind Conferinţa de la Ialta nu au luat în calcul două evoluţii importante: încheierea Rîzboiului Rece şi accesul al documente sovietice până nu demult restriucţionat. De asemenea, dezbaterile ignoră progresele realizate de istoriografia celui de-al Doilea Război Mondial şi a Războiului rece în ultimele două decenii. Istoricul a ţinut conbt de toate acestea şi a reuşit scrierea unei istorii excepţionale.

Serhii M. Plohii – Ialta. Preţul păcii. Traducere din limba engleză de Alexandru Ţîrdea. Editura Litera, colecţia Kronika. 686 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici