O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář

Cartea de faţă, de amintiri, a fost scrisă în anii 1977-1978, îndată după ce autorul ei emigrase la Viena, prin urmare la mai bine de zece ani de la evenimentele descrise, cunoscute drept „Primăvara de la Praga”.

96 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář

O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář

Cartea de faţă, de amintiri, a fost scrisă în anii 1977-1978, îndată după ce autorul ei emigrase la Viena, prin urmare la mai bine de zece ani de la evenimentele descrise, cunoscute drept „Primăvara de la Praga”.

Autorul, Zdeněk Mlynář (1930-1997), a fost secretar al Partidului Comunist Cehoslovac, între 1968 şi 1970. „Amintirile legate de primăvara de la Praga sunt, desigur, incomplete şi izvorăsc din propria mea experienţă care, la rândul ei, a izvorât din rolul meu politic. De la fereastra secretariatului partidului, istoria se vede complet altfel decât o văd milioane de oameni care nu i-au trecut niciodată pragul."

Autorul nu descrie numai evenimente, ci şi analizează. De pildă: „Un punct slab al comunismului reformator nu a fost acela că a reprezentat o tendinţă socialistă şi a refuzat fără echivoc posibilitatea restaurării relaţiilor sociale capitaliste de proprietate privată. În această privinţă s-a bazat pe atitudinea identică pe care o avea majoritatea absolută a societăţii şi a constituit în mod real o posibilă alternativă de exprimare a ideilor ei. Punctul slab al comunismului reformator a fost mai degrabă faptul că a idealizat prea mult poziţia reală a majorităţii absolute a societăţii. Am avut această revelaţie abia după evoluţia de mai târziu."
Zdeněk Mlynář a fost un personaj tragic. În noiembrie 1968, când şi-a dat seama că nimic din programul de acţiuni al Primăverii de la Praga nu mai poate fi apărat cu succes, după invazia armatei sovietice, a plecat din conducerea partidului. În 1969 a fost dat afară din partid datorită atitudinii sale civice împotriva invaziei trupelor tratatului de la Varşovia în Cehoslovacia. A fost singurul din conducerea reformatoare a partidului care a acceptat înfrângerea şi n-a urmat acţiunea lui Dubcek şi a anturajului acestuia. Zece ani mai târziu avea să semneze Charta 77, alături de Havel. A fost urmărit şi a ales exilul. Petr Pithart, fost prim ministru al guvernului ceh, scria, la prima ediţie în limba română a acestei cărţi, că Zdeněk Mlynář a fost "un fraier care a pierdut".

O carte utilă tuturor celor care vor să cunoască din interior evenimentele din 1968.

Zdeněk Mlynář - „Îngheţul vine de la Kremlin". Editura Vremea, colecţia Fapte, idei, documente. Traducere din limba cehă de Helliana Ianculescu. 396 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici