O carte pe zi: „Inimile noastre rătăcite” de Celeste Ng

Într-o notă a autoarei, Celeste Ng scrie că lumea lui Bird şi a lui Margaret din această carte nu este întocmai lumea noastră, dar în acelaşi timp, nici contrariul nu este adevărat.

113 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Inimile noastre rătăcite” de Celeste Ng

O carte pe zi: „Inimile noastre rătăcite” de Celeste Ng

„Am avut tot timpul în minte exemplele din realitate – inclusiv, printre multe altele, lagărele de concentrare pentru americanii de origine japoneză din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.”

Celeste Ng a crescut în Pittsburgh, Pennsylvania, şi Shaker Heights, Ohio, într o familie de oameni de ştiinţă. A absolvit Universitatea Harvard şi a făcut un masterat la Universitatea din Michigan. A scris romane şi eseuri. „Tot ce nu ţi-am spus”, romanul ei de debut, semnalat şi de noi, a primit mai multe premii literare.

Romanul de faţă a apărut anul trecut.

Scriu editorii: „Bird Gardner, un băiat de doisprezece ani, duce o existenţă liniştită alături de tatăl său, un fost lingvist care, în prezent, lucrează la Biblioteca Universităţii Harvard. Timp de zece ani, vieţile lor au fost guvernate de legi menite să apere <<cultura americană>>, după o perioadă de instabilitate economică şi de violenţe. Sub pretextul menţinerii ordinii şi refacerii prosperităţii, autorităţile au acum dreptul de a-i reloca pe copiii disidenţilor, cu precădere pe cei de origine asiatică, în vreme ce cărţile considerate <<nepatriotice>> au fost deja îndepărtate de pe rafturile bibliotecilor. Printre aceste volume, se numără şi unul scris de mama lui Bird, o poetă chino-americană, care şi-a părăsit familia pe când Bird avea doar nouă ani.

Bird nu ştie ce s-a întâmplat cu mama lui, dar când primeşte o scrisoare misterioasă, conţinând doar un desen criptic, porneşte în căutarea ei, îndrumat de basmele pe care aceasta i le citea în copilărie şi ajutat de prieteni neaşteptaţi. Drumul îl poartă la New York, acolo unde un act de sfidare poate marca începutul unei noi ere a libertăţii.

Inimile noastre rătăcite este o poveste despre felul în care societăţile aşa-zis civilizate pot ajunge oarbe în faţa celor mai cumplite nedreptăţi. Este o poveste despre puterea artei – dar şi despre limitările sale – de a produce o schimbare în lume, despre moştenirea pe care o lăsăm copiilor noştri şi despre cum poate oricare dintre noi să-şi păstreze inima intactă într-o lume distrusă.”

„Recunoscută pentru tematici precum familia, problemele rasiale şi relaţiile interumane, Ng creşte aici miza, cu o poveste intensă, abordând subiecte ca brutalitatea poliţiei, protestele politice, interzicerea cărţilor incomode şi discriminarea rasială... Ca şi în cazul romanelor sale precedente, stilul narativ nu va dezamăgi nici o clipă.“ Library Journal

Celeste Ng – Inimile noastre rătăcite. Traducere din limba engleză şi note de Valentina Georgescu. Editura Litera, colecţia Booz Books. 343 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
celeste ng,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici