O carte pe zi: „Istoria artei de la pictura rupestră la arta urbană”

Organizată cronologic, lucrarea urmăreşte apoi evoluţia artei, perioadă cu perioadă, trecând prin toate curentele ei. Textul cuprinzător şi bine ilustrat acoperă toate genurile de artă, de la pictură şi sculptură la arta conceptuală şi performance art.

372 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Istoria artei de la pictura rupestră la arta urbană”

O carte pe zi: „Istoria artei de la pictura rupestră la arta urbană”

Această remarcabilă istorie a artei a apărut în original în 2010, sub coordonarea lui Stephen Farthing, un volum la care au colaborat nu mai puţin de 41 de critici şi profesori de arte. A fost tradusă la noi doi ani mai târziu de Editura RAO. Editorii plecau de la ideea că nu există societate umană în care arta să nu-şi găsească locul.

Pictarea şi decorarea, aidoma povestitului şi muzicii sunt elemente tot atât de fireşti omului pe cât este pentru păsări construirea cuibului. Începând cu cele mai vechi sculpturi preistorice şi picturi rupestre, omenirea a simţit nevoia de a-şi înregistra pornirile creatoare. Astăzi, imboldul către expresiile artistice vizuale este mai evident decât oricând şi continuă să demonstreze cine suntem şi cum trăim.

Cartea s-a bucurat de succes oriunde a fost tipărită. Ca urmare, autorii ei au conceput o ediţie revizuită, apărută în 2018, care urmăreşte evoluţia dezvoltării artistice, perioadă cu perioadă, până în prezent, iar textul însoţit de ilustraţii acoperă toate genurile de artă, de la pictură şi sculptură la arta conceptuală şi performance art. Organizarea cronologică a perioadelor culturale ajută cititorul să înţeleagă contextul istoric. Şi această ediţie a fost tradusă, doi ani mai târziu, de aceeaşi Editură RAO şi este prezentată acum publicului.

Noi o semnalăm astăzi drept cartea săptămânii. Este cea mai accesibilă istorie a artei mondiale alcătuită vreodată.
Conţine mai mult de 1.100 de ilustraţii color ale lucrărilor emblematice şi este conceputa într-un mod usor de utilizat.
Stephen Farthing, coordonatorul, este pictor şi a condus catedra de desen a Universităţii de Artă din Londra. În 1998 a devenit membru al Academiei Regale de Arte din Londra. Prefaţatorul cărţii, Richard Cork, este istoric al artei, critic, curator şi realizator de emisiuni radio. A fost profesor la Şcoala de Arte Frumoase Slade din Cambridge şi bursier senior Henry Moore la Institutul de Artă Courtauld din Londra.

Scriu editorii:

„Formele şi expresiile artelor vizuale diferă uneori radical de la o perioadă artistică la alta, de la o zonă geografică la alta, modelate de circumstanţe sociale şi culturale diverse. Care a fost insă scopul iniţial al acestor lucrări artistice şi cum putem să le înţelegem astăzi? De ce arta s-a bucurat de un avânt deosebit în anumite perioade ale istoriei şi nu in altele? De ce unele opere de artă sunt atât de importante?

Istoria artei - de la pictura rupestră la arta urbană răspunde tocmai acestor întrebări. Universul capodoperelor artei universale ne este deschis cu o prezentare istorică incisivă şi panoramică, în care arta este plasată în contextul evoluţiilor culturale şi sociale petrecute pe mapamond, încă din perioada societăţilor prestatale. Organizată cronologic, lucrarea urmăreşte apoi evoluţia artei, perioadă cu perioadă, trecând prin toate curentele ei.

Textul cuprinzător şi bine ilustrat acoperă toate genurile de artă, de la pictură şi sculptură la arta conceptuală şi performance art. O evaluare metodică a ideilor şi lucrărilor artiştilor celor mai importanţi ne relevă modul în care aceştia s-au influenţat reciproc şi scopurile pe care au ţintit să ie împlinească prin intermediul muncii lor. Detaliate repere artistice, culturale şi individuale, vin să clarifice contextul istoric.

Capodoperele individuale care întruchipează caracteristicile definitorii ale fiecărei perioade sau mişcări artistice sunt aduse in prim-plan şi analizate în detaliu. Totul este explicat, de la utilizarea culorii şi a metaforei vizuale Ia inovaţiile de ordin tehnic şi la zestrea artistică perenă, astfel încât cititorului îi sunt oferite instrumentele cu care să poată descifra, mai bine ca niciodată până acum, înţelesurile multiple ale unor renumite capodopere universale.

El se va minuna dinaintea complicatelor miniaturi ale artei mogule, va învăţa semnificaţia modelelor japoneze din secolul al XlX-lca, va înţelege temeiul ştiinţific din spatele teoriilor despre culoare, care l-au influenţat pe Seurat in crearea remarcabilei lucrări O duminică după- amiază pe insula Grande-latte - 1884, şi va descoperi de ce Domnişoarele din Avignon a lui Picasso a fost considerată atât de şocantă la vremea ei.

Printre elementele care fac din această istorie a artei o lucrare unică în peisajul editorial românesc se numără: harta temporală de la începutul fiecărei noi perioade tratate, ce oferă o vedere panoramică şi rezumativă a curentelor, artiştilor şi lucrărilor incluse; desfăşurătorul cronologic din josul fiecărei prezentări de curente sau mişcări artistice, care dă reperele culturale şi istorice şi face legătura cu alte capodopere şi curente artistice; detaliile alese şi explicate, ce aduc în centrul atenţiei elemente neobişnuite ale lucrării prezentate; profilul artistului, în care se regăsesc datele sale biografice esenţiale; medalioanele în care sunt înşiruite succint elementele tehnice sau inovaţiile lucrării analizate”.

Istoria artei de la pictura rupestră la arta urbană. Ediţie revăzută şi actualizată. Editor general Stephen Farthing. Cuvânt-înainte de Richard Cork. Consultant de specialitate pentru ediţia în limba română – Denis Mateescu. Editura RAO. 576 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici