O carte pe zi: "Istorie şi «istorii» în Copou", de Vasile Arhire

"Gânduri şi simţiri din bogata istorie a fotbalului ieşean" (Vasile Arhire)

171 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Istorie şi «istorii» în Copou", de Vasile Arhire

O carte pe zi: "Istorie şi «istorii» în Copou", de Vasile Arhire

Vasile Arhire (născut în 1959) este un foarte cunoscut jurnalist şi comentator sportiv, acum director al TVR Iaşi. A debutat în publicistica sportivă acum vreo două decenii şi între timp a mai publicat câteva cărţi. Acum recidivează.

Pe coperta a patra a cărţii de faţă, Mircea Radu Iacoban îl prezintă elogios: "Vasile Arhire probează aceleaşi ştiute virtuţi ale condeiului gazetăresc, alături de seriozitatea şi profesionalismul care l-au caracterizat din totdeauna. Adună între aceste două coperţi mărturii unice, investigând cu rară tenacitate în lumea mirabilului «a fost odată» al fotbalului ieşean. Ca şi spectacolul teatral, cel fotbalistic are viaţă scurtă; un meci revăzut pe ecran, cu scorul deja ştiut şi cu vibraţia trăirilor tribunei stinsă, n-are cum atinge nici pe departe temperatura emoţiei evenimentului petrecut în direct. Iar dincolo de dreptunghiul gazonului, în planul al doilea, mai deloc expus public, se petrec sumedenie de alte întâmplări, repede şi fireşte blurate de uitare. Meciul rămâne străfulgerarea explozivă de vârf, dar viaţa cea adevărată a fotbalului este mult mai complexă decât s-ar crede, la fel de agitată pasional, şi, în felul ei, tot o confruntare: a sportivului cu sine însuşi, a grupării cu virtuţile şi imperfecţiunile fenomenului, a balansului dintre rigoare şi întâmplare, cu necesara implicare a valorilor eticii sportului. Amândouă planurile sunt generos luminate de această carte-martor ce reînvie vibrant momente pasionale unice, revelând totodată ceea ce nu s-a bănuit că s-ar afla în spatele cortinei. Cunoaştem destine, rechemăm bucuria succeselor, retrăim amarul înfrângerii, participăm din nou, intens afectiv, la derularea «istoriilor din Copou» relatate chiar de eroii lor. Şi sportul ieşean, şi publicul larg, meritau revelatoarea carte datorată lui Vasile Arhire".

Cunoaştem destine, rememorăm victorii şi înfrângeri, împreună cu eroii lor: Simionaş, Romila, Incze IV, Dănilă, Costaş, Bucu, Ursu, Humă, Lupulescu şi foarte mulţi alţii. Perioade contradictorii din fostul regim când politicul se amesteca şi în sport, cu suişuri şi coborâri ale unui club de fotbal care a însemnat ceva în sportul românesc, a dat jucători pentru echipa naţională, după care a dispărut în divizia C - "crâmpeie de viaţă, fragmente din spectacolul lumii", cum spune autorul.

În mod cert există un public şi apentru asemenea cărţi.

Vasile Arhire - "Istorie şi «istorii»" în Copou. Editura Junimea, colecţia Colocvialia. 216 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici