O carte pe zi: KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice, de Bernard Lecomte

„Teroare, asasinate, execuţii sumare, procese-spectacol, spionaj, influenţă, manipulare, propagandă, disimulare, subversiune, lovituri de stat si lovituri de palat, toate acestea sunt specialitatea unei diabolice poliţii politice care, din 1917 până în 1991, a sprijinit puterea regimului sovietic”.

292 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice, de Bernard Lecomte

Temuta poliţie politică, foarte specială, KGB (Comitetul Securităţii Statului), a fost înfiinţată la 7 decembrie 1917, imediat după Revoluţia din Octombrie, cu rolul să-i elimine pe opozanţii noului regim şi să-I reducă la tăcere pe duşamnii revoluţiei aflaţi dincolo de frontiere. După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, şi-a continuat rolul, sub un alt nume – FSB (Serviciul Federal de Securitate). Actionează şi astăzi, iar după izbucnirea războiului din Ucraina, deosebit de intens. O istorie adevărată a acestor servicii scerete este cu atât mai necesară în aceste momente.

Scriu editorii: „Uneori istoricilor le lipseşte talentul de a sintetiza un fenomen de şapte decenii şi de a extrage cazurile exemplare pentru a produce o istorie concisă, dar exactă, scrisă alert, ca un roman de spionaj. Insă nu şi jurnaliştilor pricepuţi precum Bernard Lecomte, căruia îi reuseşte una dintre cele mai bune istorii a KGB-ului. Ziarist de investigaţie, având simţul subiectelor fierbinţi şi atracţia pentru personaje puternice, el reţine momentele-cheie ale existenţei acestui serviciu de spionaj intern si extern, realizează portretele înfricoşătoare ale şefilor poliţiei politice sovietice – fanaticul Dzerjinski, alunecosul Iagoda, slugarnicul Ejov, abilul Beria, tăcutul Andropov – şi creionează destinele unor ofiţeri de informaţii sau agenţi secreţi care au întors lumea pe dos: Münzenberg, Mercader, Philby, Trepper, Kravcenko, Fuchs, Rosenberg si, nu tocmai întâmplător… Vladimir Putin. Teroare, asasinate, execuţii sumare, procese-spectacol, spionaj, influenţă, manipulare, propagandă, disimulare, subversiune, lovituri de stat si lovituri de palat, toate acestea sunt specialitatea unei diabolice poliţii politice care, din 1917 până în 1991, a sprijinit puterea regimului sovietic, dacă nu cumva chiar a substituit-o. Iar în prezent, în Rusia, fie şi cu initialele schimbate din KGB în FSB, pare să fie în continuare însăşi puterea”.

Bernard Lecomte – KGB – Adevărata istroie a serviciilor secrete sovietice. Traducere din franceză de Mădălina Constantin. Editura Meteor Press. 302 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
lecomte,
kgb,
stalin

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici