Miniștrii de externe ai UE și șefa politicii externe, Kaja Kallas, au onorat soldații ucraineni căzuți la datorie în timpul unei vizite la Lviv pe 9 mai, a raportat prim-ministrul Denys Shmyhal pe Telegram.
Vizita a coincis cu parada Rusiei de Ziua Victoriei de la Moscova, un eveniment anual pe care Kremlinul îl folosește pentru a-și etala puterea militară și a-și justifica războiul împotriva Ucrainei.
Rusia a pierdut 963.270 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat pe 9 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include 1 300 de victime pe care forțele ruse le-au suferit în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 786 de tancuri, 22 433 de vehicule blindate de luptă, 47 724 de vehicule și rezervoare de combustibil, 27588 de sisteme de artilerie, 1 380 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 157 de sisteme de apărare aeriană, 372 de avioane, 335 de elicoptere și 35 446 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Agenţia de securitate a Ucrainei SBU a anunţat că a descoperit o reţea de spionaj maghiară care căuta informaţii despre apărarea Kievului, potrivit Sky News.
SBU a mai spus că a reţinut doi agenţi suspecţi. Cei doi sunt foşti membri ai armatei ucrainene care au fost recrutaţi de un agent din serviciile de informaţii militare maghiare. Lor li s-au oferit bani şi echipamente speciale pentru comunicaţii secrete,
Dronele utilizate în Ucraina vor fi prezentate la defilarea din centrul Moscovei. Televiziunea de stat din Rusia spune că este prima dată când se întâmplă acest lucru.
Ucrainenii îi acuză pe ruşi că nu respectă armistiţiul anunţat de preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Ucrainenii susţin că ruşii au atacat opt localităţi de 220 de ori în timpul armistiţiului.
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat că Turcia sau China ar putea prelua rolul de mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina, dacă Statele Unite decid să se retragă din eforturile diplomatice. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținute după reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, desfășurată la Varșovia.
Statele Unite vor fi gata să „plece” de la masa negocierilor dacă nu vor vedea că Rusia face progrese în negocierile pentru a pune capăt războiului, a declarat vicepreședintele american JD Vance pentru Fox News pe 8 mai.
„Ceea ce m-ar deranja este dacă am ajunge la concluzia că rușii nu se angajează în negocieri cu bună credință. Și dacă acest lucru se întâmplă, da, ne vom retrage”, a declarat Vance într-un interviu.
Se pare că Statele Unite au devenit frustrate de lipsa de progrese înregistrate în negocierile dintre Rusia și Ucraina. La 26 aprilie, președintele american Donald Trump a scris că președintele rus Vladimir Putin ar putea „să mă tragă pe sfoară” în negocieri.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a solicitat la 8 mai o „încetare necondiționată a focului de 30 de zile” între Ucraina și Rusia.
Într-o postare pe Truth Social după o convorbire telefonică cu președintele Volodymyr Zelenski, Trump și-a exprimat speranța pentru „o încetare a focului acceptabilă”, cu ambele țări „responsabile pentru respectarea sanctității… negocierilor directe”.
Președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, pe 8 mai, pentru a discuta despre război, continuarea presiunii asupra Rusiei și o posibilă încetare a focului.
Zelenski a relatat detaliile convorbirii telefonice în timpul discursului său de seară.
Potrivit lui Zelenski, cei doi lideri au avut o „conversație bună”, care a fost „caldă și constructivă”. Ei s-au felicitat reciproc și națiunile lor respective cu ocazia Zilei Victoriei în Europa – care comemorează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Forțele ucrainene s-au confruntat cu 117 ciocniri de luptă pe linia frontului în prima zi a „armistițiului umanitar” autodeclarat de Rusia de Ziua Victoriei, a raportat la 8 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În ciuda anunțului Kremlinului privind un armistițiu între 8 și 11 mai, luptele grele au continuat în mai multe regiuni pe tot parcursul zilei. Statul Major a declarat că cele mai multe lupte au avut loc în regiunea Donețk, unde trupele ruse au lansat 41 de atacuri numai pe frontul Pokrovsk.