O carte pe zi: „Magicianul” de Colm Tóibín

„Marele scriitor irlandez Colm Tóibín ne oferă un superb roman biografic, omagiu nuanţat adus modernistului absolut care este autorul Morţii la Veneţia.“ — Le Monde. Un roman care a primit anul trecut Premiul Rathbones Folio, premiu londonez care este acordat anul din 2014.

141 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Magicianul” de Colm Tóibín

O carte pe zi: „Magicianul” de Colm Tóibín

Un roman admirabil, o biografie cum rar se scriu - şi excelent tradusă.

„O existenţă care începe aparent banal: un oraş hanseatic – scriu editorii -, o mamă fără teama convenţiilor sociale, un tată rigid, o rivalitate supărătoare cu fratele mai mare. Şi totuşi, dintr-o istorie familială ce nu pare să favorizeze apariţia unui scriitor important, îşi trag seva o operă literară majoră şi forţa inepuizabilă de a supravieţui tragediilor politice din prima jumătate a secolului XX. Magicianul are tensiunea şi vastitatea romanului canonic şi îi oferă cititorului şansa să trăiască o viaţă excepţională din interior, aceea a unui scriitor care a adunat elogii şi a unui om care nu şi-a depăşit, până la sfârşit, contradicţiile – Thomas Mann.”

Aşadar o biografie a lui Thomas Mann, scriitorul care a obţinut Premiul Nobel pentru literatură în 1929, un roman care îşi poartă cititorul nu numai prin meandrele unei creaţii fascinante, ci şi prin cele ale unui secol zbuciumat, cu războaie mondiale, nazism şi comunism şi mulţime de transformări sociale. Dar ceea ce atrage în mod deosebit în acest roman este măiestria cu care scriitorul irlandez Colm Tóibín reuşeşte să imagineze şi să descrie chinurile facerii câtorva dintre operele care au marcat literatura lumii semnate de acest „magician”, cum era numit Thoams Mann de copiii săi. Inclusiv contradicţiile sale, nesiguranţa, gândurile cele mai contrare moralei burgheze, notate în mulţimi de caiete pe care s-a temut la un moment dat că-i vor fi confiscate de nazişti, dezvăluite lumii şi făcut de râs.

„Magicianul este o operă ce degajă o imensă afinitate imaginativă, o carte de-a dreptul palpitantă. E nevoie de un scriitor de calibrul lui Colm Tóibín pentru a înţelege cum detaliile aparent lipsite de importanţă ale vieţii pot fi metamorfozate şi transformate în artă.“— Jay Parini.

În final, îmi permit să fac editorilor o observaţie de cititor înverşunat: corpul de literă cu care este tipărit acest roman superb este mult prea mic, chiar şi pentru ochii tineri şi experimentaţi; la sutele de pagini ale cărţii, lectura devine obositoare şi eşti tentat să abandonezi. Înţeleg raţiunile economice, dar cele câteva zeci de pagini câştigate în acest fel nu cred că atârnă mai greu decât certitudinea că mulţi cititori vor fi îndepărtaţi.

 

Colm Tóibín – Magicianul. Traducere din limba engleză şi note de Mihnea Gafiţa. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 501 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici