O carte pe zi: „Manipulator” de David Unger

Un om care devine „obsedat de ideea de impunitate, de faptul că pot fi comise infracţiuni şi prezentate dovezi, dar nu se poate face nimic pentru că judecătorul este plătit pentru a face orice dovadă cobncretă inadmisibilă sau contaminată. El începe să vadă impunitate pete tot.”

197 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Manipulator” de David Unger

O carte pe zi: „Manipulator” de David Unger

Iar alături de el, un maestru în manipulare, care îl convinge să facă un film acuzator, înainte să-şi înceneze moartea ce va fi pusă pe seama preşedintelui ţării. Un thriller uimitor.

Cartea pe care o semnalăm astăzi se cheamă, în original, „Mastermind” (şi a apărut în 2015). „Mastermind” este un joc al minţii apărut în a doua jumătate a secolului trecut, inventat de un expert israelian în telecomunicaţii, cu reguli simple – unul dintre jucători aranjează un „cod” format din elemente colorate, apoi îl ascunde de celălalt jucător, care trebuie să-l ghicească, într-un număr finit de încercari. Cu decenii în urmă, student fiind, îmi plăcea extraordinar să-l joc. Traducătorul a ales să modifice titlul în „Manipulator”; întâmplător, se potriveşte.

Autorul, David Unger, este un romancier guatemalez care scrie numai în limba engleză (trăieşte în Statele Unite) şi a fost distins Premiul Naţional de Literatură Miguel Ángel Asturias în 2014. A publicat cinci romane.
„Manipulator este atât povestea de dragoste dintre Guillermo Rosensweig şi Maryam Khalil, cât şi o explorare a corupţiei şi a impunităţii în Guatemala – declară David Unger. Intenţia mea nu a fost să scriu un thriller captivant, ci să dezvălui mecanismul intern al corupţiei care poate exista şi există în Guatemala şi în care prosperă diverşi maeştri de păpuşi, care se transformă. Am vrut ca şi cititorii să se identifice cu protagoniştii, dar, în acelaşi timp, să le ofer lecturi şi interpretări variate a ceea ce pare să se întâmple. Dar, mai presus de toate, am vrut să scriu o poveste bună, plauzibilă, care să încorporeze răsturnări de situaţie neaşteptate, lăsându-i pe cititori mai bine informaţi despre ei înşişi şi despre complexitatea socială şi culturală a unei ţări care nu este atât de diferită, în multe privinţe, de Statele Unite.”

Dar romanul este un thriller captivant, în care corupţia şi lipsa de speranţă se amestecă, „un portret captivant al unei ţări zdruncinate de corupţia guvernamentală, războiul civil, crimele în masă, cartelurile de droguri, criminalitatea stradalî obişnuită, inegalitatea, sărăcia disperată şi chiar efectele globalizării” (Booklist)

David Unger – Manipulator. Traducere din limba engleză şi note de Gregoria-Teodora Petrea. Editura Integral. 327 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici