O carte pe zi: „Moştenitorii pământului”, de Ildefonso Falcones

Un alt roman istoric dens al celui care a scris bestsellerul istoric „Catedrala mării”.

459 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Moştenitorii pământului”, de Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones de Sierra, născut în 1958, este un avocat şi scriitor spaniol de mare succes, celebru în lumea largă pentru romanele sale istorice. Probabil că cititorii vor fi avut în mână precedentul roman tradus de acceaşi editură RAO, „Catedrala mării”, care s-a tradus în numeroase limbi şi a ajuns bestseller, un roman la fel de stufos şi impresionant (acţiunea se petrecea în veacul al XIV-lea, la Barcelona, un oraş în plină ascensiune, unde locuitorii mahalalei de pescari Ribera hotărăsc să ridice cea mai măreaţă catedrală închinată vreodată Fecioarei Maria, Santa Maria del Mar, Sfânta Maria a Mării. Inchiziţie, intoleranţă religioasă, intrigi, violenţe, pasiuni dezlănţuite).

Cartea pe care o semnalăm astăzi este continuarea acelui roman şi a fost publicată în 2016. Acelaşi Ev Mediu, acelaşi secol al XV-lea, aceeaşi Barcelonă.

Scriu editorii: „Volumul ne spune povestea lui Hugo Llor încă de la o vârstă foarte fragedă. Fiul unui marinar decedat, Hugo este protejat de Arnau Estanyol, protagonistul romanului <<Catedrala Mării>>. El visează să lucreze toată viaţa în atelierele navale regale, unde sunt construite şi reparate corăbiile coroanei din Aragon. Arnau a ajutat şi familia lui Hugo, trimiţând-o pe sora sa într-o mânăstire, cu promisiunea unei zestre bune, şi pe mama sa, să lucreze ca servitoare într-o casă. Asistăm la întâmplări pasionante, trădări, numeroase ranchiune într-o lume medievală în care Inchiziţia şi stăpânii feudali abuzează de oamenii obişnuiţi. Sclavia, cumpărarea şi vânzarea de oameni şi misoginia, temniţele şi celule zidite vor fi prezente pe parcursul lucrării.”

Unele persoanje din precedentul roman reapar: Arnau Estanyol de pildă, care, după numeroasele neorociri care i-au marcat viaţa în construcţia catedralei, a ajuns unul dintre notabilii cei mai respectaţi ai Barcelonei. Hugo Llor are 12 ani la începutul poveştii. De la început trebuie să facă faţă actelor de răzbunare ale familiei Puig, duşmanii mentorului săuArnau Estanyol. Forţat să părăsească Ribeira, Hugo se alătură evreului Mahir (într-o perioadă în care barcelonezii au început să-i persecute şi să-i alunge pe evrei (cu o sută de ani înainte ca regii catolici Isabela şi Ferdinand s-o facă din toată Spania) care îl învaţă secretele lumii vinului.

Titlul cărţii face probabil aluzie la un citat din Matei (5,5): „Fericiţi cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul.”

Ildefonso Falcones – Moştenitorii pământului. Editura RAO. 906 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici