O carte pe zi: „Nume de cod: Trandafirul” de Kate Quinn

„Nume de cod: Trandafirul” de Kate Quinn. Intrigă, mister, trădări. Un roman istoric fascinant şi misterios.

175 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Nume de cod: Trandafirul” de Kate Quinn

Probabil foarte mulţi dintre cititorii acestei rubrici vor fi fost absorbiţi în trecutul lor de misterele descifrării codurilor secrete germane în timpul celui de-al doilea război mondial, pe o proprieatte britanică, cu ajutorul maşinilor de descifrat „Enigma”, dar şi a alora. Iată acum un roman foarte bun care are în centru această poveste.

Scriu editorii: „1940. În timp ce Anglia se pregăteşte să lupte împotriva naziştilor, trei femei foarte diferite răspund unui apel de a se prezenta la misterioasa proprietate rurală Bletchley Park, unde cele mai bune minţi din Marea Britanie se antrenează pentru a sparge codurile militare germane. Osla are tot ce îşi doreşte - frumuseţe, bogăţie şi pe prinţul Philip al Greciei care îi trimite trandafiri - dar ea arde de nerăbdare să îşi folosească germana fluentă ca traducătoare a codurilor inamice. Impulsiva Mab, crescută într-un cartier sărac din estul Londrei, lucrează la legendarele maşini de descifrare a codurilor, dar aspiră la o căsătorie avantajoasă. Amândouă văd rapid potenţialul lui Beth, o fată bătrână din sat, a cărei timiditate ascunde o abilitate strălucită de a rezolva enigme, şi în curând Beth devine una dintre puţinele femei criptanalişti de la Bletchely Park. Dar războiul, pierderile şi tensiunea provocată de viaţa plină de secrete le vor despărţi.
1947. Marea Britanie postbelică este cuprinsă de febra nunţii regale a prinţesei Elisabeta şi a prinţului Philip, iar cele trei prietene devenite adversare sunt reunite de o misterioasă scrisoare criptată. Un trădător neidentificat a apărut din umbrele trecutului lor de la Bletchley Park, iar acum Osla, Mab şi Beth trebuie să reînvie vechea lor alianţă şi să spargă împreună un ultim cod. Dar fiecare petală pe care o îndepărtează din codul Trandafirul aduce pericolul - şi pe adevăratul lor duşman - mai aproape...”

Aşadar, un thriller care e în acelaşi timp şi un roman istoric, în care se amestecă misterul, suspansul şi dragostea, o carte care „are tot ce trebuie ca să fie un roman imposibil de ratat, şi chiar mai mult. În stilul ei caracteristic, Kate Quinn descifrează cu măiestrie şi vervă lumea secretă a remarcabililor spărgători de coduri de la Bletchley Park. O poveste de neuitat despre război, cu siguranţă, dar şi o poveste despre prietenie, tărie de caracter şi iertare. Absolut minunată.” scrie Susan Meissner, autoarea romanului Flori aurii de toamnă.

Istoria secretă a celor petrecute la Bletchley Park are acum o povestitoare admirabilă, capabilă să evoce universul frenetic şi tensiunea sub care au lucrat spărgătorii de coduri.

 

Kate Quinn – Nume de cod: Trandafirul. Traducere din limba engleză şi note de Gabriela Ghircoiaş. Editura Litera, colecţia Blue Moon. 511 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici