O carte pe zi: „Oameni capabili” de Klas Ekman

„O poveste cu nerv, de la început până la sfârşit, şi te prinde imediat. Klas Ekman realizează un echilibru elegant între suspans şi dramă, iar cititorul rămâne captivat şi se întreabă mereu care va fi deznodământul”. (Icakurinen)

279 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Oameni capabili” de Klas Ekman

În mod cert, cititorul va avea nevoie de câteva repere, întrucât autorul acestui roman este total necunoscut publicului român. Este scriitor şi jurnalist, a publicat mai multe biografii ale unor persoanlităţii din muzică şi este directorul unei edituri prestigioase suedeze, Volante. Dar romanul pe care îl semnalăm astăzi este debutul său în proza de acest gen, răsplătit cu Premiul Crimetime 2021 pentru debut la Târgul de Carte de la Göteborg, finalist al premiului Cartea Anului 2021 în Suedia şi finalist al Premiilor Adlibris, categoria Cel mai bun debut. Premiul i-a fost decernat lui Klas Ekman „pentru o istorisire cu multe straturi, originală şi foarte bine închegată, plină deopotrivă de întuneric şi umor. O greşeală fatală e urmată de o serie de hotărâri nefericite, iar noi, cititorii, rămânem lipiţi de paginile cărţii pe măsură ce personajele în aparenţă obişnuite îşi sapă, treptat, propriul mormânt. E o carte absurdă, antrenantă şi înfricoşătoare. Ca o oglindă de la un parc de distracţii unde ne vedem pe noi înşine şi epoca modernă în mod distorisonat şi brusc numai la distracţii nu ne mai stă gândul”.

Scriu editorii: „Johan şi Anna, doi amanţi, se cazează la un hotel mic din vestul Suediei. Johan tocmai a părăsit-o pe soţia lui ca să fie cu Anna şi abia aşteaptă să sărbătorească. Însă Anna are alte planuri – ea a decis să pună capăt relaţiei. Familia ei e mai importantă decât căutarea fericirii.

O greşeală fatală pe care o comit împreună dezlănţuie tăvălugul de minciuni care îi va purta şi pe ei, şi pe cei din jurul lor, pe un drum de coşmar. Vieţile tuturor vor fi schimbate pentru totdeauna.
Un roman psihologic întunecat, ţesut cu măiestrie, despre minciună, responsabilitate şi decădere”.

Eroii, îndeosebi cei amintiţi, dar nu numai ei, sunt „oameni capabili de orice, inclusiv de crimă, dacă o cer împrejurările şi ei vor să scape din hăţişul în care au intrat. Întotodeauna m-am întrebat cum ar fi să citesc un roman poliţist în care unul dintre eroi să creadă că scape de probleme ucigând un altul, apoi pe următorul care îi iese în cale şi-l pune piedici (ori el crede asta), apoi pe următorul, şi tot aşa, până când el însuşi… Iată-l!

„Sălbatică şi nebunească – o poveste dramatică despre relaţii, care m-a ţinut treaz până târziu în noapte. (…) Suspansul diabolic o să vă facă să simţiţi fluturi în stomac. E un roman scris parcă special pentru Netflix.” (Aftonbladet)

Klas Ekman – Oameni capabili. Traducere din limba suedeză de Daniela Ionescu. Crime Scene Press. 360 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici