O carte pe zi: „Oameni în trening” de Robert Şerban

Robert Şerban, un poet, „ debutează în proză şi scrie o carte categoric remarcabilă. Sunt convins că merită să-i admiraţi oamenii în trening, alcătuiesc o întreagă lume.” (Răzvan Petrescu)

175 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Oameni în trening” de Robert Şerban

O carte pe zi: „Oameni în trening” de Robert Şerban

Robert Şerban e un poet remarcabil. Ca scriitor, a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), Premiul revistei Observator cultural pentru cea mai bună carte de poezie (2006), Premiul revistei Orizont pentru poezie (2015), Premiul revistei Ateneu pentru poezie (2016), Premiul agentiadecarte.ro pentru poezie (2019). Este şi jurnalist şi om de televiziune, realizator şi moderator al emisiunii de televiziune „Piper pe limbă”, de 22 de ani. A scris mult. acum s-a avântat în proză, se pare cu cu un succes egal. Aflăm că lucrează, cam de multişor, şi la un roman.

Volumul pe care îl semnalăm astzăi este de-a dreptul surprinzător, de o uimitoare prospeţime. Şi cu mult surprize. Personajel sunt oameni obişnuiţi, din toate mediile sociale. Tot ce n-am putut scrie în poezie, am făcut-o aici, spune el. Mizez pe un tip de surpriză la finalul fiecărei povestiri, oricât de scurtă ar fi. Toate povestirile se leagă, între-un fel, între ele, formează o lume. În lumea aceasta, „treningul e noua uniformă, suntem oameni într-o permanentă mişcare, tot mai rapidă, nu mai avem timp de sinele interior.”

„Robert Şerban – comentează Adriana Babeţi pe utlima copertă - se avântă în proză cu acelaşi elan, cu aceeaşi poftă de a crea lumi ca în poezie. Îşi încordează muşchii, îşi reglează respiraţia, se aşază reglementar la startul probei de 100 de metri, aşteaptă semnalul şi ţâşneşte. Dar ca să ajungi la finiş ca un campion e nevoie de acceleraţie, fuleu şi viteză. Le are Robert? Le are. Adică simte (şi ştie) cum să aducă proza la linia de sosire, din fraze puţine, cu tensiunea în crescendo, cu un pas epic bine reglat, precipitat spre cele mai neprevăzute finaluri. Iar ceea ce îţi rămâne în minte după ce ai asistat la spectaculoasa cursă contracronometru e imaginea unei lumi ciudate. O lume a periferiei, când veselă, când mai degrabă tristă, când viu colorată, când dezolant de cenuşie, în care se trăieşte paroxistic, dar cel mai des se moare. Robert Şerban, autorul acestei lumi, aleargă prin ea ca un prozator în trening. Doar că pe echipamentul lui stă scris Nike.”

Robert Şerban – Oameni în trening. Povestiri. Editura Polirom, colecţia Egoproză. 204 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici