O carte pe zi: „Orb în noapte” de Ragnar Jóhasson

„Un mister fascinant care se petrece în cel mai nordic oraş din Islanda, scris de unul dintre cei mai buni scriitori de roman poliţist din ţară. Ragnar e un maestru în ceea ce înseamnă Nordic Noir.” - Yrsa Sigurðadóttir

185 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Orb în noapte” de Ragnar Jóhasson

„Ne închipuim că trăim într-o ţară fără arme sau violenţă. De fapt, lucrurile stau puţin altfel. Sunt mult prea multe arme de foc pe aici. Am auzit nişte cifre date la radio. Aproape jumătate dintre cei pe care-i cunosc au permis de portarmă. E o legendă că locul ăsta e paşnic. Fără violenţă în Islanda? Vrăjeală! Da, totul pare liniştit şi prietenos la suprafaţă, dar în spatele uşilor închise se ascunde un secret incomod – violenţa domestică. Şi nimeni nu vrea măcar să recunoască, darmite să mai şi vorbească despre ea.”

Ideea aceasta cred că ar putea defini o ţară şi o literatură. Pe o suprafaţă de 103000 kmp locuiesc puţin peste 350.000 de oameni (adică 3 locuitori pe un kmp); dar aceşti locuitori puţini sunt mari consumatori de literatură - ţara are cele mai multe librării pe cap de locuitor din lume, importă şi traduce mai jultă literatură internaţională decât orice alt stat, are cea mai mare rată de publciare a cărţilor şi revistelor, circa 10 la sută dintre locuitori ajung să publice o carte în timpăul vieţii, iar în ce priveşte literatura poliţistă, e una dintre cele mai viguroase.

Ragnar Jónasson este unul dintre autorii cel mai bine vânduţi, autor al unei serii intitulate Dark Iceland, a căror acţiune se petrece în micul orăşel nordic Siglufjörður şi al căror personaj principal este detectivul Ari Thor. Jónasson a publicat până acum cinci romane în acestă serie şi alte trei în seria Hidden Iceland. Romanul de faţă este al cincilea din seria Dark Iceland şi a apărut în original în 2015.

Scriu editorii: „Ari Thór locuieşte deja de câţiva ani în micul oraş Siglufjörður, cea mai nordică aşezare din Islanda. Are un copil cu soţia lui, Kristín, dar încă se cofruntă cu trecutul său tulbure, iar relaţiile tensionate cu locuitorii continuă să-l stoarcă de puteri. Liniştea micii comunităţi e spulberată atunci când cineva împuşcă un poliţist, în miez de noapte, lângă o casă părăsită. Ancheta îl conduce pe Ari Thór printre iţele politicii locale la o confruntare cu primarul din Siglufjördur, dar şi la un sanatoriu din Reykjavík, unde cineva e ţinut împotriva voinţei lui. În oraş apare o tânără misterioasă care fuge de ceva ce nu îndrăzneşte să dezvăluie nimănui. Devine tot mai limpede că nişte întâmplări tragice din trecut ţes o vrajă întunecată care-i ameninţă pe toţi cei din prezent.

Un thriller extraordinar, complex, care sondează adâncurile cele mai negre ale minţii omeneşti.”

Ragnar Jóhasson – "Orb în noapte". Editura Crime Scene Press, seria Dark Iceland. Traducere de George Arion jr. 220 pag.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici