O carte pe zi: ”Prietenie dispărută” de Claire Messud

Romanul de faţă a apărut în urmă cu doi ani şi pleacă de la o idee simplă: ”toată lumea îşi pierde un prieten foarte bun la un moment dat”.

300 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Prietenie dispărută” de Claire Messud

O carte pe zi: ”Prietenie dispărută” de Claire Messud

Claire Messud este o romancieră americană de succes şi profesor de scriere creativă. Este cel mai bine cunoscută graţie romanului ”Copiii împăratului”, apărut în 2006. S-a născut în Connecticut, dintr-o mamă canadiană şi un tată francez din Algeria franceză. Romanul de faţă a apărut în urmă cu doi ani şi pleacă de la o idee simplă: ”toată lumea îşi pierde un prieten foarte bun la un moment dat”. A rezultat ”o capodoperă a ficţiunii psihologice”( Julia Klein, în ”Chicago Tribune”).

Scriu editorii: ”Julia şi Cassie sunt prietene încă de la grădiniţă. Ele şi-au împărtăşit totul, inclusiv dorinţa de a scăpa de limitările sufocante ale liniştitului oraş Royston, Massachusetts, în care s-au născut. Dar, pe măsură ce se apropie de adolescenţă, drumurile lor ajung să se despartă, iar Cassie se îndreaptă spre o călătorie care îi va pune viaţa în pericol şi îi va distruge prietenia cu Julia. <<Prietenie dispărută>> este o analiză complexă a poveştilor pe care ni le spunem despre tinereţe şi prietenie, dar şi despre experimentele cu care ne confruntăm, despre lumea imaginară a copilăriei şi realitatea dureroasă a vieţii de adult – rezultatul este un portret fidel şi strălucitor conceput al adolescenţei feminine.”

Povestea este spusă de Julia, o adolescentă de 17 ani, care analizează totul. Cele două adolescente par inseparabile, dar prietenia lor intră în declin când ajung în clasa a şaptea, când încep să aibă planuri diferite. Întâi de toate, Julia e mai conservatoare, cu o familie stabilă, vrea să urmeze o facultate, în timp ce Cassie e atrasă de dorguri şi alcool. Cele două îşi petreceau zilele pe un teren viran întins în jurul unui conac părăsit. Dar ”câteva luni mai tîrziu, am aflat că proprietatea fusese vândută şi că dezvoltatorii care o cumpăraresră depuseseră o cerere la prefectura din Boston ca să construiască apartamente în jurul conacului. Am mai aflat şi că noii proprietari împrejmuiseră domeniul cu un gard din sârmă ghimpată şi închiseseră accesul de pe cărăruia care ducea prin pădure până la cariera de piatră. Apoi, din mai multe motive, zilele pe care le petrecuserăm la Bonnybrook, visul nostru comun, au ajuns să pară ceva ce nu se întâmplase niciodată. Şi, odată ce drumul lui Cassie s-a despărţit de al meu, niciuna dintre noi n-a mai avut pe nimeni care să îi reamintească adevărul.”

Cele două prietene se maturizează diferit. Durerea pierderii e simţită diferit.

”Cu toţii ne îmbrăcăm costumele şi măştile şi jucăm un rol.”

Claire Messud – Prietenie dispărută. Traducere de Cristina-Mihaela Tripon. Editura RAO. 187 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici