O carte pe zi: Programul de măsuri active ale KGB- GRU împotriva României (1964-1989) de Mircea Stan

O temă extrem de importantă, care nu a mai fost abordată până acum, decât tangenţial, în istoriografia română şi în literatura de specialitate a frontului secret.

299 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Programul de măsuri active ale KGB- GRU împotriva României (1964-1989) de Mircea Stan

O carte pe zi: Programul de măsuri active ale KGB- GRU împotriva României (1964-1989) de Mircea Stan

„Ceea ce cititorii ar trebui să afle – scrie Cristian Troncotă în prefaţa sa - este că măsurile active întreprinse de serviciile secrete străine sunt lipsite de eficacitate acolo unde, în ţara-tintă, se află adevăraţi patrioţi. Iar atunci când se aplică, cu consecintele de rigoare, efectul lor nu se reduce doar la un moment istoric, ci continuă să-şi facă simţită prezenţa pentru încă mult timp. Prin urmare, tema lucrării este tulburătoare, obligând cititorul la a o parcurge cu creionul în mână, pentru a-i percepe toate dedesubturile descoperirilor, nuanţele de înţelegere, dar mai ales cu mintea limpede si cu puterea de a interpreta echilibrat aproape fiecare frază şi concluzie”.

Cartea demonstrează, cu ajutorul materialelor documentare disponibile, cum relaţiile României cu URSS au avut adeseori, mai ales după 1964, un caracter conflictual, nu numai sinuos, iar relaţiile dintre DSS şi KGB-GRU au fost dominate de confruntare. Mai mult, cercetările relevă că DSS coopera foarte puţin, spre deloc cu KGB în ultimul deceniu comunist. Oameni din ierehia superioară a Securităţii serveau, cel puţin până în 1978, şi interesel Moscovei. De aceea, Nicolae Ceauşescu nu credea pe deplin în analizele furnizate de DSS şi consulta şi informări din alte surse. Pe de altă parte, a fost o perioadă în care în DSS existau mai multe centre de informare.

„Lucrarea domnului Mircea Stan se înscrie printre acele încă rare contribuţii care pot oferi noi prespective asupra istoriei internaţionale şi, cu precădere, asupra rolului permanent şi responsabil jucat de serviciile de informaţii şi securitate în apriga bătălie din umbră angajată de statul român pentru apărarea integrităţii şi securităţii sale în timpul Războiului Rece. Autorul integrează cu abilitate acei factori şi acele realizări/detalii tehnice care ne sugerează atât latura ofensivă a cercetării informaţionale, cât şi latura defensivă, de exemplu cea de dezinformare a adversarului”. (Dumitru Preda)

Volumul a primit premiul „Gheorghe Brătianu” acordat de Fundaţia Culturală Magazin istoric.

Mircea Stan - Programul de măsuri active ale KGB- GRU împotriva României (1964-1989). Prefaţă de Crsitian Troncotă. Postfaţă de Dumitru Preda. Editura Militară. 532 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici