O carte pe zi: „Scrisul m-a salvat” de Stelian Ţurlea şi Daniel Cristea-Enache

O carte pe zi: „Scrisul m-a salvat” de Stelian Ţurlea şi Daniel Cristea-Enache. „Cine va citi această carte va vedea cum gândeşte un scriitor, ce simte un scriitor, ce fel de personaje creează un scriitor, ce fel de experienţe formative a avut un scriitor”.

192 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Scrisul m-a salvat” de Stelian Ţurlea şi Daniel Cristea-Enache

O carte pe zi: „Scrisul m-a salvat” de Stelian Ţurlea şi Daniel Cristea-Enache

„Cine va citi această carte va vedea cum gândeşte un scriitor, ce simte un scriitor, ce fel de personaje creează un scriitor, ce fel de experienţe formative a avut un scriitor, în ce mediu a trăit, cum s-a adaptat de la o epocă istorică la alta, separate de o Revoluţie, prin urmare avem un fel de inventar cxhaustiv al lumii interioare a unui scriitor important” - Daniel Cristea-Enache.

Dintr-un QR inserat spre sfârşitul volumului, aflăm cum s-a născut această carte.

Într-o zi de început de iulie, anul acesta, criticul literar Daniel Cristea-Enache i-a solicitat prozatorului Stelian Ţurlea un interviu mai amplu pentru platforma culturală Liternet. Interviul în cinci episoade a apărut în cele cinci zile de marţi din luna august. Reacţia a fost, ni se spune, imediată: foarte mulţi prieteni sau colaboratori ai intervievatului i-au solicitat să transforme discuţia într-o carte. Daniel Cristea-Enache a acceptat ideea, celor cinci episoade li s-au adăugat alte douăzeci şi a ieşit volumul pe care îl semnalăm astăzi.

Întrebări şi răspunsuri despre cariera scriitorului, dar şi despre lumea literară la începutul anilor 90, publicaţiile în transformare, apariţia televiziunilor particulare, Antena 1 şi ProTv, Ziarul de Duminică, Editura Pro şi foarte multe altele. O discuţie deschisă şi destinsă.

Inclusiv mărturisiri despre creaţie, cum sunt cele găzduite şi pe coperta a patra:

„Crezi că se poate învăţa arta scrisului de proză şi se pot deprinde de la un altul tehnicile necesare? întreabă Daniel Cristea-Enache. Cum ai învăţat să construieşti şi să „desfăşori” o proză? Ai fost „autodidact” sau ai frecventat un cenaclu, ai urmat cursuri de creative writing, ai avut un profesor sau un magistru? Sunt prozatori, români ori străini, care te-au influenţat într-o anumită măsură? Lecturile din alţi scriitori te-au ajutat în ce priveşte formarea unui stil propriu?”

„Arta scrisului se poate învăţa – răspunde Stelian Ţurlea. Oricine o poate face, rezultatul depinde de strădanie, de repetiţii, de multă muncă, dar înainte de toate de un ceva inefabil, căruia să-i spun cel mai direct talent. Îl poţi dobândi, dar e uimitor dacă te naşti cu el. (...) Arta scrisului se poate învăţa, citind mult, imitând scriitori care îţi plac, sunt convins că poţi, prin strădanie, să concepi o lucrare literară bună care să semene cu altele care s-au făcut deja. Apoi să treci la etapa următoare, să fii unicat.”

La sfârşitul dialogului celor doi, a fost adăugat un text scris şi tipărit (într-un singur exemplar) în 2004, de arhitecta şi pictoriţa Cristina Popescu, cea care îi va deveni soţie lui Stelian Ţurlea.

Cartea va fi lansată astăzi la librăria Mihai Eminescu din Bucureşti, ora 17, în cadrul Festivalului Integral.

Stelian Ţurlea în dialog cu Daniel Cristea-Enache. Addenda. Cristina (Popescu) Ţurlea – Intermezzo între 1 şi 2. Editura Integral 252 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici