O carte pe zi: „Strigă-mă pe numele tău” de André Aciman

„Prin frumuseţea scriiturii lui Aciman şi puritatea pasiunilor sale, acest excepţional roman de debut ar trebui să intre în canonul marilor poveşti de iubire destinate tuturor cititorilor.” – The Washington Post Book World.

243 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Strigă-mă pe numele tău” de André Aciman

O carte pe zi: „Strigă-mă pe numele tău” de André Aciman

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a cunoscut o ecranizare de excepţie, în regia lui Luca Guadagnino, care a câştigat 95 de distincţii, printre care prestigioasele premii Oscar şi Bafta pentru cel mai bun scenariu adaptat, semnat de James Ivory. Nu ştim ce să vă semnalăm mai întâi, romanul sau filmul, amândouă extraordinare. Deocamdată, cartea.

Acţiunea se peterce în Italai, în 1983, şi relatează relaţia romantică dintre Elio Perlman, un tânăr de 17 ani care locuieşte într-un sat din nordul ţării, şi asistentul american al tatălui său, Oliver.

Scriu editorii: „Într-o zi de vară, tânărul Elio asistă la sosirea unui nou rezident la vila italiană a părinţilor săi de pe ţărmul Mediteranei: Oliver, un universitar american de aproape treizeci de ani. Oliver este fermecător, rafinat, plin de vitalitate şi cucereşte pe toată lumea. Între el şi Elio, care are şaptesprezece ani şi trăieşte din plin tulburările vârstei, se naşte o relaţie de prietenie capricioasă, ce pare să aştepte doar un prilej pentru a se transforma în ceva mai profund. Tensiunea acumulată treptat între cei doi are nevoie doar de momentul potrivit să se elibereze în atmosfera de vacanţă lipsită de griji de pe Riviera italiană. Strigă-mă pe numele tău este o poveste despre jocurile şi focurile pasiunii trăite cu înfiorarea tinereţii. Relatată din perspectiva tânărului Elio, cu o dozare impecabilă a evoluţiei sentimentelor şi cu scene de o frumuseţe la fel de copleşitoare ca aceea a decorului mediteraneean, istoria acestei pasiuni trăite sub semnul efemerităţii cucereşte prin sinceritate, vitalitate, prin melancolica privire retrospectivă asupra unei lumi pierdute.”

Autorul, André Aciman, s-a născut în 1951, este profesor universitar la New York. A publicat mai multe romane. Romanul acesta, apărut în 2007, a câştigat, la categoria Gay Fiction, Lambda Literary Award.

O carte emoţionantă despre o realitate emoţionantă care, s-ar putea să nu placă multora, dar care s-a bucurat pretutindeni unde a fost tradusă de un mare succes.

André Aciman – Strigă-mă pe numele tău. Traducere din limba engleză de Cristian Ionescu. Editura Polirom.295 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici