O carte pe zi: "Suntem dezrădăcinate", de Malala Yousafzai şi Liz Welch

Malala Yousafzai le aduce în faţa noastră pe câteva dintre persoanele aflate în spatele statisticilor şi ştirilor zilnice despre milioanele de oameni din întreaga lume forţaţi să-şi părăsească domiciliul.

288 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Suntem dezrădăcinate", de Malala Yousafzai şi Liz Welch

O carte pe zi: "Suntem dezrădăcinate", de Malala Yousafzai şi Liz Welch

În urmă cu vreo trei ani, Editura Polirom a publicat o primă carte semnată de Malala Yousafzai, împreună cu Christina Lamb, „Eu sunt Malala”. Pentru cei care nu ştiau, autoarea era câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2014. Cartea era povestea fetei pakistaneze care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată de talibani. S-a născut în 1997. A început să militeze pentru educaţie la vârsta de unsprezece ani, când a conceput un blog anonim pentru BBC Urdu despre viaţa sub ameninţarea talibanilor din valea Swat, Pakistan. Malala a susţinut public dreptul fetelor la educaţie, ajungând să fie mediatizată şi premiată în întreaga lume. La cincisprezece ani, a fost atacată de talibani pentru crezul ei, a fost împuşcată, a supravieţuit, a fost transferată la un spital din Birmingham, după ce s-a însănătoşit a continuat să militeze pentru drepturile femeilor, inclusiv în discursuri la Naţiunile Unite. În 2013 a pus bazele Malala Fund împreună cu tatăl ei, Ziauddin. Un an mai tîrziu, a obţinut Premiul Nobel pentru Pace în semn de recunoaştere a eforturilor sale de a conferi fiecărei fete dreptul la doisprezece ani de educaţie de calitate, sigură şi gratuită.

Spre sfârşitul anului trecut, Editura Polirom i-a publicat o a doua carte, cea de faţă. O carte sfâşietoare în care reia povestea proprie şi o completează cu povestea altor fete, la fel de tinere, dezrădăcinate şi ele. „Aveam unsprezece ani. Şi am fost dezrădăcinată.

Pentru un refugiat sau o persoană strămutată din cauza unui conflict violent, cel mai des întâlnit motiv pentru care oamenii pleacă, se pare că nu mai există un loc sigur în zilele noastre. Din 2017, Naţiunile Unite constată că sunt 68,5 milioane de oameni strămutaţi forţat în întreaga lume, dintre care 25,4 milioane sunt consideraţi refugiaţi. Cifrele sunt atât de mari, încât uităm că ele reprezintă oameni forţaţi să­şi părăsească locuinţa. Sunt doctori, profesori, avocaţi, jurnalişti, poeţi, sau preoţi. Şi mai sunt şi copii, atât de mulţi copii. Oamenii uită că înainte erai un activist, un student, un tată pe nume ziauddin, că erai o fetiţă pe nume Malala. Cei dezrădăcinaţi nu sunt doar nişte cifre ameţitoare, ci sunt oameni care speră la un viitor mai bun.”

„Malala Yousafzai – scriu editorii - le aduce în faţa noastră pe câteva dintre persoanele aflate în spatele statisticilor şi ştirilor zilnice despre milioanele de oameni din întreaga lume ce sunt forţaţi să-şi părăsească domiciliul. Vizitele făcute de Malala în taberele de refugiaţi au ajutat-o să vadă cu alţi ochi propria experienţă a dezrădăcinării – mai întâi ca persoană strămutată intern, în perioada copilăriei petrecute în Pakistan, apoi ca activist la nivel internaţional ce putea călători oriunde în lume, mai puţin în iubita ei ţară natală. Malala nu spune doar povestea ei despre adaptarea la o nouă viaţă şi dorul de casă, ci împărtăşeşte şi poveştile unor tinere pe care le-a întîlnit în timpul numeroaselor ei călătorii – tinere care şi-au pierdut familia, comunitatea şi, adesea, singurul mod de viaţă pe care-l ştiau. În plină criză a migraţiei, în timp de război şi conflicte izbucnite la graniţă, Sîntem dezrădăcinate este un avertisment important.”

Malala Yousafzai, Liz Welch - "Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea". Editura Polirom. Traducere din limba engleză de Bianca Alecu. 256 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici