O carte pe zi: „Ţinutul mareelor” de Philippa Gregory

„Ţinutul mareelor zugrăveşte cu măiestrie portretul fascinant al unei femei care se luptă să supravieţuiască într-o lume ostilă”. (The Times)

293 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ţinutul mareelor” de Philippa Gregory

O carte pe zi: „Ţinutul mareelor” de Philippa Gregory

„San Francisco Book Review” scria despre această romancieră britanică cum că ar fi „una dintre cele mai mari povestitoare ale vremurilor noastre”. De când a început să scrie ficţiune, în 1987, Philippa Gregory este foarte cunoscută pentru seriile sale de 15 romane istorice care, din 2001 încoace, ne-au povestit vieţile unor femei importante, printre ele Anne Boleyn, Caterina de Aragon, Jane Grey, femei de la curţile regale ale Angliei.

Cu cartea de faţă, Philippa Gregory intră pe un alt teren, cel al ficţiunii pure, deşi îşi păstrează interesul centrat pe viaţa femeilor de din alte timpuri. E un prim roman dintr-o serie, nu se ştie cât de mare. Declaraţiile făcute până acum de autoare sunt că doreşte să creeze o familie ficţională. Ca în toate cărţile ei, în centru se află destinul unei femei care trăieşte singură într-un ţinut mlăştinos de la marginea mării, fără un bărbat, beţiv, care a fugit sau a murit şi, ca toate femeile de condiţia ei, e demonizată şi acuzată de vrăjitorii, pentru că ştie, între altele, să vindece cu ierburi de ea adunate.

Acţiunea se petrece în Anglia anului 1648, după ce un rege fusese renegat, iar Parlamentul se revoltase, o vreme periculoasă pentru oricine, dar mai ales pentru o femeie singură.

Scriu editorii: „Alinor, o tânără vindecătoare din Anglia secolului al XVII-lea, care-şi duce traiul sărac în ţinutul izolat al mareelor, aşteaptă sub luna plină din ajunul Sânzienelor să întâlnească fantoma bărbatului ei dispărut, în speranţa că va fi eliberată de legământul căsătoriei şi se va putea declara văduvă. Îl întâlneşte în schimb pe James, un preot aflat în misiune secretă, şi se oferă să-l călăuzească prin mlaştina primejdioasă, pecetluindu-şi astfel soarta fără să ştie. Primul roman dintr-o nouă serie, Ţinutul mareelor dă viaţă unui personaj fictiv pentru a zugrăvi traiul femeilor de rând din perioada tumultuoasă a războiului civil englez, o epocă marcată de superstiţii şi obsedată de vânătoarea de vrăjitoare. În vremuri în care femeile nu aveau drepturi, depinzând în întregime de bărbaţii din viaţa lor, Alinor, o mamă singură, bănuită că are puteri supranaturale şi invidiată de vecini, este în pericol de moarte”.

„Un roman reprezentativ prin excelenţă pentru Philippa Gregory şi un început incitant al unei saga de familie despre oameni de rînd”. (Kirkus Reviews)

„Autoarea îşi ţese povestea cu o uşurinţă uimitoare. Talentul de-a surprinde moravurile epocii pe care o descrie e admirabil, povestea de dragoste e autentică, iar documentarea, ca de obicei, de cel mai înalt nivel”. (Daily Mail)

Philippa Gregory - Ţinutul mareelor. Traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă. Editura Polirom. 507 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici