O carte pe zi: „Waffen-SS. Armata lui Hitler în război” de Adrian Gilbert

Adrian Gilbert este un istoric militar britanic, autor al unor cărţi premiate şi foarte apreciate. La fel se întâmplă şi cu cartea pe care o semnalăm astăzi, prima istorie militară cuprinzătoare a celebrei şi infamei armate personale a lui Hitler, Waffen-SS.

281 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Waffen-SS. Armata lui Hitler în război” de Adrian Gilbert

O carte pe zi: „Waffen-SS. Armata lui Hitler în război” de Adrian Gilbert

Waffen-SS (română SS înarmat), spun dicţionarele, a fost ramura militară (de luptă) a importantei organizaţii paramilitare National Socialiste SS, Schutzstaffel (unitate de apărare şi protecţie), condusă de Reichsführer -SS Heinrich Himmler.

Fondată în anul 1939, a primit numele acesta abia la 2 martie 1940. Selecţia militarilor pentru unităţile Waffen-SS era făcută după criterii fizice destul de stricte. In fapt, organizaţia a fost multinaţională, existând divizii indiene, de musulmani arabi si europeni, francezi, letonieni, suedezi, chiar şi români, obiectivul lor comun fiind lupta impotriva comunismului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, numărul diviziilor pe care le includeau trupele Waffen-SS era de 39, care au funcţionat ca trupe de elită, luptând alături de Wehrmacht atât pe frontul de est, cât şi pe cel de vest.

Scriu editorii: „Waffen-SS s-a constituit în una dintre cele mai temute organizaţii de luptă din secolul XX. Formată iniţial ca o gardă de protecţie pentru Adolf Hitler, aceasta a devenit aripa militară a SS, sub conducerea lui Heinrich Himmler, şi un element-cheie al statului nazist, cu cei aproape 900 000 de bărbaţi care s-au înscris în rândurile sale.

Waffen-SS a jucat un rol crucial în promovarea scopurilor celui de-al treilea Reich. Pe parcursul scurtei sale istorii, diviziile militare de elită ale Waffen-SS au dobândit o reputaţie de excelenţă, dar faimoasele succese de pe câmpurile de luptă au fost acompaniate, în toate imprejurarile, de numeroase atrocităţi şi infamii la adresa soldaţilor şi civililor din teritoriile ocupate.

Cartea Waffen-SS: Armata lui Hitler in razboi a lui Adrian Gilbert reprezintă o istorie militară definitivă, completă a Waffen-SS si a personalităţilor care au condus-o pe front sau în afara acestuia. Himmler, Sepp Dietrich, Otto Skorzeny şi multi alţii s-au ocupat atât de instruirea armată a acestor formaţiuni de elită, cât şi de perspectiva ideologico-politică din care priveau ei lumea. In acelaşi timp, descoperim o adevarată cronică a tuturor campaniilor şi luptelor la care Waffen-SS a participat, dobândind faimă şi respect inclusiv din partea adversarilor.”

„Chiar dacă povestea Waffen-SS-ului nu trebuie nici clebrată, nici comemorată, ea ne arată pericolele înfăţişate de o organizaţie militară extrem de puternică, subjugată de fanteziile violente ale lui Hitler”, îşi încheie Adrian Gilbert relatarea.

Adrian Gilbert – Waffen-SS. Armata lui Hitler în război. Traducere din limba engleză de Iris-Manuela Anghel. Editura RAO. 587 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici