După cum explică autorii acestui studiu în revista de specialitate Nutrients, rezultatele lor contrazic marea majoritate a cercetărilor anterioare și chiar recomandările existente, care tind să considere carnea de pui drept o sursă sănătoasă de proteine.
Mai exact, ceea ce au descoperit acești cercetători este că un consum mai mare de 300 de grame de pui pe săptămână ar putea fi asociat cu o creștere de 27% a riscului de deces din orice cauză și cu o creștere de 2,3% a riscului de a suferi de cancere ale tractului gastrointestinal.
Descoperirea se bazează pe analiza datelor provenite de la 4 869 de persoane din sudul Italiei care au participat la două cohorte și care au raportat consumul lor de carne roșie și de pasăre (dar nu și alți factori-cheie, precum nivelul de activitate fizică). Aceste informații au fost corelate cu diagnosticele de cancer și decesele pentru a documenta posibilele asocieri dintre cele două fenomene.
Primul lucru pe care autorii îl clarifică este că studiul nu stabilește cauzalitatea: adică nu este neapărat consumul de carne de pui care cauzează creșterea riscului și a mortalității, ci este posibil să existe un al treilea factor neidentificat care să medieze relația.
Într-adevăr, există mai mulți factori importanți care nu au fost luați în considerare. De exemplu, nu au fost colectate date privind originea puiului consumat (care ar putea fi expus la diferite pesticide în funcție de zona geografică) sau metoda de creștere (puii crescuți industrial primesc adesea antibiotice și hormoni care ne-ar putea afecta sănătatea).
De asemenea, nu au fost colectate informații privind metodele prin care a fost gătit puiul sau alte caracteristici ale dietei participanților, care ar putea fi cruciale în determinarea riscului de cancer al voluntarilor.
Cu alte cuvinte, în principiu, aceste noi dovezi nu sunt suficiente pentru a schimba recomandările nutriționale și nici pentru a considera puiul cancerigen sau o sursă nesănătoasă de proteine.
Mai degrabă, relevanța acestui studiu constă în faptul că ridică necesitatea de a investiga modul în care factorii din jurul consumului de pui ar putea afecta sănătatea oamenilor, lucru care se aplică și altor surse de proteine, cum ar fi peștele sau legumele.
În cele din urmă, pe baza a ceea ce știm, idealul este să continuăm să ne concentrăm pe calitatea generală a dietei noastre, inclusiv pe varietatea de nutrienți și alimente, pe mărimea porțiilor și pe metodele de gătit pe care le folosim.
Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, responsabil pentru 19,1% din totalul deceselor în 2023, conform datelor oficiale. Numărul cazurilor noi de cancer a crescut cu 21% în 2023 comparativ cu anul precedent, iar peste 550.000 de români se află în evidența medicilor cu această boală .