O ediţie princeps a primei cărţi din seria "Harry Potter" a fost vândută la licitaţie pentru o sumă impresionantă

O carte de Harry Potter cumpărată cu doar 30 de pence a fost vândută cu 10.500 de lire sterline la licitaţie, după ce s-a dovedit a fi o primă ediţie extrem de rară.

157 afișări
Imaginea articolului O ediţie princeps a primei cărţi din seria "Harry Potter" a fost vândută la licitaţie pentru o sumă impresionantă

Sursa foto: Twitter

Exemplarul grav deteriorat al cărţii ”Harry Potter şi Piatra Filozofală” a fost cumpărat după ce o bibliotecă l-a retras din uz.
 
S-a dovedit a fi unul dintre cele doar 500 de exemplare publicate de Bloomsbury în 1997 şi unul dintre cele doar 300 de exemplare trimise bibliotecilor din Marea Britanie.
 
Cumpărătorul i-a recunoscut valoarea după ce Biblioteca Wolverhampton a decis că este prea vechi pentru a fi împrumutat, aşa că l-a vândut pentru câţiva bănuţi.
 
A fost evaluată între 3.000 şi 5.000 de lire sterline, dar a stârnit un război al ofertelor la Richard Winterton Auctioneers' Antiques din Lichfield, Staffs, înainte de a fi vândută pentru 10.500 de lire sterline, potrivit Independent.
 
Licitatorul Richard Winterton a declarat: "Suntem absolut încântaţi de acest rezultat. Primul exemplar din seria originală de cărţi scrise de JK Rowling a fost în mod clar bine citit şi are încă autocolantul de identificare a bibliotecii, autocolantul de pe spate cu litera J, ştampila de retragere şi preţul de vânzare de 30 pence."
 
Colecţionarul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a păstrat cartea într-o cutie, dar a crezut că a pierdut-o când colecţia sa a devenit prea mare. În mod tragic, bărbatul a murit la începutul acestui an, la vârsta de 55 de ani, iar cartea a fost redescoperită de familia sa în timp ce îi sortau lucrurile.
 
Sora bărbatului a declarat: "A început să se ocupe de cărţi şi suveniruri când încă era  la şcoală. Mergea la târguri de vechituri şi la târguri bisericeşti şi se întorcea cu o grămadă de anuare sau benzi desenate. Le ducea apoi la un magazin second-hand din Hednesford pentru a le vinde sau le ducea la şcoală pentru a le schimba cu prietenii. Aceasta a fost pasiunea lui de la o vârstă fragedă."
 
Familia ştia că acesta achiziţionase o carte valoroasă din seria Harry Potter, dar se temea că a fost pierdută.
 
Sora sa a adăugat: "Când s-a mutat acum patru ani, a pus ltotul în sute de cutii, multe dintre ele în containere. Ştiam că a luat cartea, dar dacă îi cereai să o localizeze, nu putea. Aşa că, în ultimii patru ani, această carte a fost "pierdută" şi cred că am ajuns la concluzia că a dispărut undeva în eter. Acum că a ieşit din nou la lumină, noi, ca familie, suntem destul de încântaţi."
 
Cartea poartă încă identificarea bibliotecii, autocolantul de pe spate cu litera J, ştampila de retragere ulterioară şi preţul de vânzare de 30 pence.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici