Octavian Lazăr Cosma a primit marele premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Lista completă a premianţilor

Muzicologul Octavian Lazăr Cosma a primit marele premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pe anul 2012, în cadrul unei ceremonii organizate vineri, la Palatul Cantacuzino (Muzeul "George Enescu") din Bucureşti.

295 afișări
Imaginea articolului Octavian Lazăr Cosma a primit marele premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Lista completă a premianţilor

Octavian Lazăr Cosma (Imagine: Emil Badea/ Arhiva Mediafax Foto)

Unele dintre cele mai reprezentative creaţii din domenii precum muzica instrumentală, vocală, vocal-instrumentală, uşoară, jazz şi muzicologie au fost onorate, vineri, la ceremonia de decernare a premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2012, potrivit unui comunicat al UCMR.

Marele premiul al UCMR pe anul 2012 i-a fost acordat lui Octavian Lazăr Cosma. Născut pe 15 februarie 1933, Octavian Lazăr Cosma este muzicolog, profesor şi personalitate a vieţii muzicale româneşti. Este membru corespondent al Academiei Române din anul 2011.

La secţiunea de Muzică instrumentală şi multimedia au fost decernate: premiul pentru lucrare simfonică - lui Călin Ioachimescu, pentru "Concerto for flute and orchestra"; premiul pentru lucrare multimedia - Dianei Rotaru, pentru "Hypnagogia", pentru grup solistic, orchestră de cameră şi sunete preînregistrate; premiul pentru lucrare camerală - lui Carmen Cârneci, "Doiniri", pentru 2 flaute; premiul filialei Cluj - lui Adrian Borza, pentru "If", pentru oboi solo şi calculator interactiv.

În cazul subsecţiei de fanfară, premiul UCMR a fost acordat lui Octavian Luncan, pentru "Rapsodia Dorului".

La secţia de Muzică vocală au fost acordate mai multe distincţii. Astfel, premiul pentru lucrare vocal-simfonică a fost primit de George Balint, pentru "Opera MAIISM", premiul pentru lucrare vocal-instrumentală - Alexandra Cherciu, pentru "5 Rondeluri pe versuri de Alexandru Macedonski", premiul pentru lucrare corală amplă - Dan Buciu, pentru "Frica - pe versuri de Marin Sorescu".

Totodată, premiul pentru creaţie didactică (secţia Didactică) a fost primit de Irina Odăgescu Ţuţuianu, pentru "Continuum Y, pentru voce şi pian (orgă)"

La secţia de muzică jazz/ pop, au fost acordate trei distincţii: premiul pentru un grupaj de melodii - Jolt Kerestely, pentru "Anii mei flori de tei", "Lacrima", "Prinţesa mea", "De câte ori", pe versuri de Carmen Aldea Vlad; premiul pentru spectacol - Dumitru Lupu, pentru "Cătun Fericit" (comedie muzicală); premiul pentru muzică de jazz sau muzică instrumentală - Mircea Tiberian, pentru "Inside out" (proiect ce cuprinde partituri, comentarii, analize şi un suport audio).

La secţia de muzicologie au fost acordate: premiul pentru istoriografie - Florinela Popa, pentru "Serghei Prokofiev"; premiul pentru sistematică muzicală - Dinu Ciocan, pentru "O teorie semiotică a interpretării muzicale" (volumul al II-lea, partea I); premiul pentru publicistică - critică muzicală - Alexandru Bădulescu, pentru activitatea publicistică şi pentru volumul "Cultura muzicală pe teritoriul Jud. Prahova în sec. XIX- XX".

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a fost înfiinţată în urmă cu 90 de ani, la 2 noiembrie 1920, sub numele de Societatea Compozitorilor România. Primul preşedinte al instituţiei a fost George Enescu. În prezent, preşedintele UCMR este compozitorul Adrian Iorgulescu.

Premiile UCMR reprezintă un eveniment anual important în activitatea instituţiei şi a industriei muzicale româneşti, fiind valorizată cu această ocazie activitatea unora dintre cei mai importanţi creatori ai săi, deopotrivă din mediul academic şi din cel al muzicii de divertisment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici