Păreri împărţite în SUA cu privire la folosirea Twitter ca instrument de propagandă teroristă

Teroriştii folosesc Twitter ca instrument de propagandă, în pofida faptului că extremismul religios promovează renunţarea la societatea modernă, acesta fiind un instrument cu dublu tăiş pentru Washington, putând să ajute dar şi să prejudicieze interesele americane, comentează Time, în ediţia online.

163 afișări
Imaginea articolului Păreri împărţite în SUA cu privire la folosirea Twitter ca instrument de propagandă teroristă

Păreri împărţite în SUA cu privire la folosirea Twitter ca instrument de propagandă teroristă

Teroriştilor le place Twitter, inclusiv grupării sunnite Stat Islamic în Irak şi Siria (ISIS), care foloseşte reţeaua pentru a-şi difuza mesajele pline de cruzime. Când membrii grupării şi zeci de mii de acoliţi au apărut pe Twitter în ultimele luni, această situaţie a ridicat întrebări dacă site-urile de social media ar trebui să răspundă atunci când grupări de acest tip le colonizează platforma.

Nu sunt răspunsuri uşoare. Reţelele de socializare există pentru ca utilizatorii să facă schimb de informaţii. Site-uri ca Twitter nu sunt echipate nici înclinate să controleze membrii. Iar în cadrul comunităţii de informaţii nu există consens dacă folosirea ca instrument de propagandă a unor site-uri ca Twitter prejudiciază sau ajută interesele americane.

În opinia unor comentatori, Twitter a fost neglijent şi a permis multiplicarea conturilor extremiste. "Timp de câţiva ani, adepţii ISIS au deturnat Twitter pentru a-şi promova liber jihadul cu o interferenţă minimă sau deloc", a declarat Rita Katz, director al SITE, care studiază comportamentul online al extremiştilor. "Lipsa de acţiune a Twitter a rezultat într-o prezenţă ISIS puternică şi masivă pe platforma sa, constând în campanii de mobilizare, recrutare şi terorizare".

Alţii spun că nu este atât de simplu. Conturile ISIS pot fi, în unele cazuri, un avantaj pentru eforturile de strângere de informaţii, afirmă expertul în contraterorism Clint Watts. "Laudele lor ne spun ceea ce nu ştim despre ce se întâmplă în estul Siriei", a explicat Watts. "În Irak ne-au arătat fiecare dintre succesele lor", a adăugat el.

Din acest motiv, unii oficiali ar putea prefera ca aceste conturi să rămână deschise. "Este folositor să îi putem urmări pe Twitter", a declarat William McCants, fost consilier în Departamentul de Stat, care conduce Proiectul privind relaţiile SUA cu lumea islamică la Brookings Institution. McCants aminteşte că oficialii americani au descris site-ul drept o "mină de aur" în ceea ce priveşte informaţiile despre reţelele de combatanţi străini, mai bună decât orice surse clandestine.

Un purtător de cuvânt al Twitter a refuzat să comenteze aceste informaţii. Regulile site-ului interzic ameninţările cu violenţa, hărţuirea sau alte abuzuri, iar agenţiile guvernamentale sau oficialii pot cere înlăturarea conţinutului interzis. În 2013, Twitter a primit 437 de astfel de solicitări din partea guvernelor din lumea întreagă, iar în prima jumătate a acestui an a primit 432.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici