Patru tablouri ale artistei Margareta Sterian au fost donate Muzeului de Artă din Constanţa

  • Patru tablouri realizate de Margareta Sterian au fost donate Muzeului de Artă Constanţa.
  • Donaţia a fost făcută de moştenitorul testamentar al artistei.
512 afișări
Imaginea articolului Patru tablouri ale artistei Margareta Sterian au fost donate Muzeului de Artă din Constanţa

Sursa foto: Facebook

Potrivit autorităţilor judeţene, cele patru picturi sunt „Bucătăria Cleopatrei II”, „Nuntă cu pisică neagră”, „Circazieni în peisaj” şi „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”. Operele de artă sunt evaluate la aproximativ 50.000 de lei. Tablourile au aparţinut artistei plastice, poetei, prozatoarei şi traducatoarei Margareta Sterian. Acestea au făcut parte din colecţia privată a pictorului şi criticului de artă Mircea Barzuca.

Donaţia a fost făcută de Barzuca, moştenitorul testamentar al artistei.

„Patru noi opere semnate de marea artistă, au intrat de astăzi în partimoniul instituţiei noastre de cultură, pe care îl vor îmbogăţi atât din punct de vedere artistic, cât şi ca valoare. De altfel, acestă donaţie a domnului Mircea Barzuca, către Muzeul de Artă Constanţa, reprezintă dovada faptului că operele marilor artişti au fost, sunt şi vor fi păstrate în cele mai bune condiţii de către instituţia noastră de cultură. Astfel, publicul se poate bucura de frumuseţile acestora, mulţi ani de acum înainte, aşa cum sperăm că se va întâmpla şi cu lucrările din colecţia Topalu. Mulţumim domnului Mircea Barzuca pentru gestul neaşteptat pe care l-a facut”, a declarat Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Apropiat şi moştenitor testamentar al artistei, depozitar al unei arhive imense, Mircea Barzuca a înfiinţat „Fundaţia Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, a organizat o expoziţie cu desenele artistei. Tot în memoria artistei, Muzeul Naţional de Artă, decernează premiile „Margareta Sterian", iar una dintre străzile capitalei României îi poartă numele.

Născută la Buzău, la sfârşitul secolului XIX, artista s-a stins din viaţă la 95 de ani, în 1992. Ulterior, ucenicul acesteia, Mircea Barzuca, s-a luptat peste 20 de ani pentru a-i face cunoscute operele în ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici