Petiţie online pentru menţinerea independenţei agenţiei AFP

Sindicatele Agence France-Presse au lansat, joi, o petiţie online intitulată "SOS AFP", prin care sprijină "independenţa şi supravieţuirea" agenţiei în faţa "proiectelor în stare avansată" care ameninţă statutul instituţiei de presă.

17 afișări
Imaginea articolului Petiţie online pentru menţinerea independenţei agenţiei AFP

Petiţie online pentru menţinerea independenţei agenţiei AFP

Potrivit sindicatelelor,  AFP dispune de "un statut unic, definit printr-o lege emisă în 1957 şi care are ca obiectiv să îi garanteze independenţa structurală în faţa puterilor publice şi a altor grupări ideologice, politice sau economice".

În octombrie, reprezentanţii statului în consiliul de administraţie al AFP l-au mandatat pe Pierre Louette, preşedintele-director general al agenţiei, să propună o "modernizare" a statutului, evocând posibilitatea apariţiei "unui acţionariat stabil".

Louette trebuie să formuleze respectivele propuneri de modernizare până la sfârşitul primului trimestru al anului 2009.

Sindicatele estimează că statutul garantat de parlamentul francez riscă să fie abolit pentru a permite transformarea AFP "în societate pe acţiuni şi intrarea acţionarilor".

Eventuala schimbare a statutului AFP nu se poate face decât cu avizul pozitiv al parlamentului francez.

"Dacă propunem o posibilă schimbare parlamentului în acest moment, nu ştim ce va ieşi", a declarat, în numele sindicatelor, Dimitri de Kochko, făcând aluzie la proiectul de lege pentru reformarea audiovizualului public dezbătut, în prezent, de Adunarea Naţională şi care este obiectul a peste 800 de amendamente.

Sindicatele susţin că AFP a făcut recent obiectul "unui atac fără precedent" din partea "anumitor oameni politici apropiaţi de puterea franceză".

Petiţia este disponibilă online şi poate fi semnată pe site-ul special creat în acest sens, www.sos-afp.org.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici