Philip Roth, recompensat cu Man Booker International Prize pe 2011

Scriitorul american Philip Roth este câştigătorul celei de-a patra ediţii a Man Booker International Prize, un prestigios premiu literar care a fost decernat miercuri, la Sydney, în Australia.

119 afișări
Imaginea articolului Philip Roth, recompensat cu Man Booker International Prize pe 2011

Philip Roth, recompensat cu Man Booker International Prize pe 2011 (Imagine: Shutterstock)

Man Booker International Prize, care se acordă o dată la doi ani, constă într-un cec în valoare de 60.000 de lire sterline (96.000 de dolari) şi este considerat versiunea internaţională a celui mai prestigios premiu literar britanic - Man Booker Prize, informează bbc.co.uk.

Man Booker International Prize se acordă unui autor în viaţă, care a publicat lucrări de ficţiune în limba engleză sau ale cărui opere au fost traduse deja în limba engleză. Spre deosebire de Man Booker Prize, care se acordă unei singure opere literare, versiunea internaţională a acestui premiu onorează întreaga creaţie a unui autor.

Philip Roth, în vârstă de 78 de ani, a declarat:" Este o mare onoare şi sunt încântat să o primnesc".

Câştigătorul Man Booker International Prize pe 2011 a fost anunţat printr-o conferinţă de presă din Australia, organizată cu ocazia Sydney Writers' Festival. Premiul îi va fi înmânat oficial scriitorului american în cadrul unui dineu ce va fi organizat pe 28 iunie la Londra.

Laureaţii din anii precedenţi au fost Alice Munro (Canada, 2009), Chinua Achebe (Nigeria, 2007) şi Ismail Kadare, scriitorul albanez care a câştigat acest premiu în 2005, la ediţia inaugurală.

Philip Roth a debutat la vârsta de 26 de ani cu romanul "Goodbye, Columbus". Printre operele sale se numără romanul "Pastorala americană" (American Pastoral") din 1997, pentru care scriitorul american a fost recompensat cu premiul Pulitzer. Născut în oraşul Newark, din statul american New Jersey, în anul 1933, Philip Roth a lansat în 1969 controversatul roman "Portnoy's Complaint", graţie căruia a devenit celebru pe plan mondial, printr-o descriere aproape grafică a sexualităţii personajelor sale.

Romanul său "The Human Stain", din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran şi i-a avut în distribuţie pe Anthony Hopkins şi Nicole Kidman.

În 1998 i-a fost decernată, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, decernată anterior unor autori precum John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow. A câştigat de două ori National Book Award, PEN/Faulkner Award şi National Book Critics Circle Award. În 2005, volumul său "Complotul împotriva Americii" a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani şi a fost declarat cel mai bun roman al anului de către New York Times Book Review, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek. În Marea Britanie, "Complotul împotriva Americii" a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, ocazie cu care Roth a devenit primul scriitor din istoria de 49 de ani a acestui premiu care îl ciâştigă pentru a doua oară. Philip Roth este, de asemenea, cel de-al treilea scriitor american în viaţă a cărui operă va fi publicată intr-o ediţie completă şi definitivă de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevăzut să apară în 2013.

Printre cele mai cunoscute volume scrise de Philip Roth se numără: "Viaţa mea de bărbat", "Umilirea", "Fantoma iese din scenă", "Pastorala americană", "Indignare", "Operaţiunea Shylock", "Povestea lui Orisicine", "Sânul", "Complotul împotriva Americii", "Animal pe moarte", "Complexul lui Portnoy", "M-am măritat cu un comunist", "Pata umană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici