Plan pentru informatizarea şcolilor din UE, lansat de Comisia Europeană

CE a lansat, miercuri, un plan de acţiune pentru informatizarea unităţilor de învăţământ din UE, în condiţiile în care peste 60 % dintre copiii de nouă ani învaţă în şcoli ce nu dispun încă de echipamente informatice, iar peste 50% dintre studenţi nu utilizează manuale de informatică şi soft-uri.

134 afișări
Imaginea articolului Plan pentru informatizarea şcolilor din UE, lansat de Comisia Europeană

Plan pentru informatizarea şcolilor din UE, lansat de Comisia Europeană (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Comisia Europeană lansează planul de acţiune "Deschiderea educaţiei", pentru a rezolva problemele din sfera informaticii care afectează unităţile de învăţământ şi îngreunează rolul şcolilor şi universităţilor de a furniza o educaţie de înaltă calitate, precum şi competenţele informatice care, până în 2020, vor fi necesare pentru 90 % dintre locurile de muncă.

Pentru a ajuta la demararea iniţiativei, Comisia lansează o nouă pagină de internet, Educaţie deschisă Europa, care va permite studenţilor, practicienilor şi instituţiilor de învăţământ să partajeze gratuit resurse educaţionale deschise.

În acelaşi context, o altă problemă de actualitate în ţările UE este aceea că majoritatea cadrelor didactice la nivelurile primar şi secundar nu se consideră "competente informatic" sau capabile să predea cunoştinţe informatice în mod eficient, iar 70 % dintre acestea ar dori mai multe cursuri de formare în utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) .

Potrivit CE, Letonia, Lituania şi Republica Cehă oferă elevilor cel mai larg acces la internet în şcoli (peste 90 %), dublu faţă de Grecia şi Croaţia (circa 45%).

Învăţământul superior, mai arată reprezentanţii Comisiei, se confruntă, de asemenea, cu o provocare în domeniul informatic: în contextul în care numărul studenţilor din UE va creşte în mod semnificativ în următorul deceniu, universităţile trebuie să-şi adapteze metodele tradiţionale de predare şi să ofere o combinaţie de posibilităţi de învăţare - faţă-în-faţă şi online, cum ar fi MOOCs (Massive Open Online Courses - cursuri online deschise şi în masă), care permit oricărei persoane să aibă acces la educaţie oriunde, oricând şi prin intermediul oricărui dispozitiv -, însă, multe universităţi nu sunt pregătite pentru această schimbare.

Demersul lansat miercuri de CE se concentrează pe trei domenii principale: crearea de oportunităţi de inovare pentru organizaţii, cadre didactice şi cursanţi; utilizarea sporită a resurselor educaţionale accesibile permanent şi gratuit (Open Educational Resources - OER), asigurarea faptului că materialele didactice realizate cu fonduri publice sunt la dispoziţia tuturor; o mai bună infrastructură şi conectivitate TIC în şcoli.

"Cadrul învăţământului se schimbă în mod dramatic, de la şcoală la universitate şi dincolo de aceasta: învăţământul deschis bazat pe tehnologie va fi în curând 'imperativ', nu doar 'binevenit', pentru toate vârstele. Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a asigura faptul că în special tinerii deţin competenţele informatice de care au nevoie pentru viitorul lor. Nu este suficient să înţelegem modul în care se utilizează o aplicaţie sau un program; avem nevoie de tineri care pot să-şi creeze propriile programe. 'Deschiderea educaţiei' are menirea de a deschide minţile către noi metode de învăţare, astfel încât oamenii să aibă şanse mai mari de a găsi un loc de muncă, de a fi mai creativi, mai inovatori şi de a avea abilităţi antreprenoriale", a declarat comisarul european pentru educaţie, Androulla Vassiliou.

Iniţiativele conexe iniţiativei "Deschiderea educaţiei" vor fi finanţate cu sprijin din programul Erasmus+, noul program al UE pentru învăţământ, formare, tineret şi sport, din programul Orizont 2020, noul program pentru cercetare şi inovare, precum şi din fondurile structurale ale UE. De exemplu, Erasmus+ va oferi finanţare pentru instituţiile de învăţământ pentru a asigura faptul că modelele de afaceri sunt adaptate la schimbările tehnologice şi pentru a sprijini dezvoltarea competenţelor profesorilor prin intermediul cursurilor online. Toate materialele de învăţământ sprijinite din Erasmus+ vor fi disponibile publicului gratuit, în temeiul unor licenţe deschise, a mai precizat CE.

Potrivit unui studiu recent privind utilizarea TIC în şcoli, doar unul din patru elevi în vârstă de nouă ani studiază într-o "şcoală înalt informatizată" - dotată cu echipamente recente, conexiune în bandă largă (peste 10 mbps) şi "conectivitate" mare (site internet, email pentru elevi şi învăţători, reţea locală, mediu de învăţare virtual).

Totodată, doar jumătate dintre elevii de 16 ani învaţă în astfel de "şcoli înalt informatizate", iar 20% dintre elevii din ciclul secundar nu au utilizat niciodată sau aproape niciodată un calculator în lecţiile lor de la şcoală, conform sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici