"Poliţist, adjectiv" - premiul pentru cel mai bun film, la gala Gopo 2010

Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, a câştigat premiul pentru cel mai bun film la gala Gopo 2010, care a avut loc luni seară, la Palatul Parlamentului.

94 afișări
Imaginea articolului "Poliţist, adjectiv" - premiul pentru cel mai bun film, la gala Gopo 2010

"Poliţist, adjectiv" - premiul pentru cel mai bun film, la gala Gopo 2010 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate peliculele "Cea mai fericită fată din lume" (Radu Jude), "Concertul" (Radu Mihăileanu) şi "Katalin Varga" (Peter Strickland).

"Criticii vorbesc de un nou val al filmului românesc. Eu nu sunt convins că se poate vorbi de valuri, dar sunt convins că există o elită efervescentă, care, în ultimele decenii, a reuşit să arate lumii valoarea filmului românesc", a declarat ministrul Kelemen Hunor.

"Sincer, cred că am luat prea multe premii. Au fost filme foarte bune care nu au intrat în selecţia oficială. Sper că, de aici încolo, să producem şi mai multe filme. Vreau să mulţumesc CNC-ului meu", a declarat Corneliu Porumboiu la primirea premiului.

Premiul i-a fost înmânat regizorului de ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Anul trecut, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, urmat de premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional de Film din Belgia.

Presa internaţională a întâmpinat filmul "Poliţist, adjectiv" cu articole şi cronici foarte bune.

Prestigioasa publicaţie New York Times scria: "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an".

Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicaţia Boston: "Film poliţist în aparenţă, «Poliţist, adjectiv» se transformă brusc într-o altfel de investigaţie, una despre funcţie versus filosofie şi care are drept element cheie consultarea dicţionarului. Nu cred că, vreodată, definiţia unui cuvânt a fost, în acelaşi timp, plină de suspans şi cu adevărat amuzantă, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul să fie deschis, aducându-l aproape de măreţie".

În filmul care-i are în distribuţie, printre alţii, pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Irina Săulescu, Cristi, un tânăr poliţist, refuză să aresteze un adolescent care oferă haşiş unor colegi de şcoală. "A oferi" este pedepsit prin lege. Cristi este de părere că legea se va schimba şi nu vrea să aibă pe conştiinţă viaţa unui tânăr pe care îl consideră iresponsabil. Pentru superiorul lui, însă, cuvântul "conştiinţă" are altă semnificaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici