Portretul "Fata cu tulpan alb" de Tonitza, scos la licitaţie pe 10 mai la Goldart

Portretul "Fata cu tulpan alb", de Nicolae Tonitza, este una dintre piesele centrale ale următoarei licitaţii Goldart, ce va avea loc pe 10 mai, fiind scos la vânzare la un preţ de pornire de 53.000 de euro, alături de alte portrete, dar şi peisaje din diferite perioade ale picturii româneşti.

535 afișări
Imaginea articolului Portretul "Fata cu tulpan alb" de Tonitza, scos la licitaţie pe 10 mai la Goldart

Portretul "Fata cu tulpan alb" de Tonitza, scos la licitaţie pe 10 mai la Goldart (Imagine: goldart.ro)

Licitaţia, intitulată "Fiinţe, locuri, reverii...", va avea loc pe 10 mai, de la ora 19.00, informează un comunicat al Goldart. Titlul este determinat de "sentimentele contemplative care se degajă din imaginea lucrărilor de artă plastică prezente în această sesiune, fie că este vorba de peisaje (autohtone sau exotice), de interioare, de chipuri (umane sau animale), de naturi statice etc.".

Peisajele urbane sau rurale figurează în diverse ipostaze stilistice, majoritatea având ca numitor comun o perspectivă meditativă asupra motivului, o invitaţie la reverie. Aşa sunt atât cele cu aspect tradiţionalist (reflectate în operă de Corneliu Minisan, Nicolae Enea, Otto Briese, Al. Popp, Elena Vavylina, Honoriu Cretulescu, Gheorghe Ionescu, Al. Moser Padina, Dan Băjenaru), cele purtând o mai vizibilă amprentă modernistă (realizate de H.H. Catargi, Elena Popea, Henry Vintilescu, Cecilia Cuţescu-Storck, Theodor Pallady), cât şi cele sub influenţa postmodernismului (semnate de Luminiţa Gliga, Emil Ciocoiu, Aureliu Răzvan Ionescu, Vasile Grigore, Ion Cristian Popescu, Constantin Mitroescu, Eugen Craciun, Ion Pacea).

Vor fi scoase la licitaţie şi nuduri semnate de Augustin Costinescu, Constantin Piliuţă şi Theodor Pallady, precum şi alte lucrări cu figuri umane, de Sorin Ilfoveanu, Viorel Marginean, Dumitru Gorzo, Oscar Spaethe, Sever Frentiu, Nicolae Tonitza etc.

La acestea se adaugă "portretele" de pisici ale Marilenei Murariu şi Anei Ruxandra Ilfoveanu, caii din lumea circului imaginaţi de Adriana Boerescu, căţeii lui Mircea Olarian etc.

Lucrarea "Fată cu tulpan alb" semnată de Nicolae Tonitza este una dintre piesele centrale ale licitaţiei, iar preţul de pornire este de 53.000 de euro.

"Natură statică cu pere" de Gheorghe Petraşcu şi "Coastă în Bretagne" de Theodor Pallady vor putea fi licitate începând de la 34.000 de euro, respectiv 27.000 de euro.

Expoziţia cu cele 108 lucrări de artă plastică din licitaţie va putea fi vizionată în perioada 4 - 10 mai, în intervalul orar 9.00 - 19.00, la sediul Goldart.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici