"Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură - Mediafax

"Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură

"Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură, ei neştiind dacă aceasta este sau nu "un act de cultură", în momentul în care au dezbătut iniţiativa legislativă prin care televiziunile generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze emisiuni culturale.

492 afişări
Imaginea articolului "Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură

"Povestea poveştilor" de Ion Creangă le-a pus probleme deputaţilor din Comisia de Cultură (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Subiectul care a descreţit frunţile deputaţilor a fost abordatîn timpul dezbaterii privind proiectul iniţiat de deputatul PNLMirel Taloş, potrivit căruia televiziunile generaliste vorfi obligate să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute deemisiuni culturale sau educative, în timp ce posturile de ştiritrebuie să transmită în fiecare săptămână 30 de minute de astfel deprograme.

În acest context, deputatul PDL Teodora Trandafir a ridicatproblema semnificaţiei expresiei "emisiuni de cultură". Ea a spuscă în timpul carierei sale în televiziune a făcut interviuri îndirect cu mai multe personalităţi din domeniul culturii, printrecare şi unii care "s-au scăpat rău" în anumite momente, folosind unlimbaj care poate fi catalogat drept vulgar. "Noi vorbim desprecultură, iar realizatorii din care eu fac parte încă sufleteşte nuînţeleg ce au de făcut sau nu vor sau nu pot fi contrânşi în niciunfel (...) Unde e cultură şi unde nu e, că nu pricep?", s-a întrebatTeodora Trandafir.

"Asta pentru că am luat reţeta americană unde «fuck» este lafiecare propoziţie", a spus deputatul PSD Mădălin Voicu.

Discuţia a mers astfel în mod firesc spre "Povestea poveştilor"a lui Ion Creagă, deputatul Mădălin Voicu întrebându-se dacăaceasta poate fi citită de un mare actor în cadrul unei emisiuni decultură.

După mai multe discuţii, deputatul independent Mircea Irimescu aspus că nu poate fi contestat faptul că "Povesteapoveştilor" a lui Creangă face parte dintre "capodoperele"literaturii române. "Ce produce viaţa este cultură", a maispus Irimescu.

Totodată, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură, afost de părere că membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului(CNA) pot să sancţioneze televiziunile atunci când acesteadifuzează un anume conţinut cultural într-un interval orarnepotrivit.

Soluţia a venit de la Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, cares-a scuzat şi le-a spus deputaţilor că problema pe careşi-o pun în legătură cu "Povestea poveştilor" este de fapt "o falsăproblemă". "În funcţie de conţinut, radiodifuzorul esteobligat să transmită emisiunea cu pricina într-un anumit intervalorar", a spus Ioan Onisei.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, emisiunile careconţin limbaj vulgar trebuie să fie difuzate astfel încât să nuafecteze dezvoltarea fizică, psihică sau morală acopiilor. În mod concret, articolul 21 din Codul dereglementare a conţinutului audiovizual prevede faptul că: "(1) Potfi difuzate numai în intervalul orar 23.00 - 6.00 producţiileaudiovizuale care prezintă, în mod repetat: b) scene de sex sau cuconotaţie sexuală, limbaj obscen".

Dincolo de aceste discuţii, miercuri, Comisia de Cultură aCamerei Deputaţilor a aprobat, cu unanimitate de voturi, propunerealegislativă iniţiată de deputatul PNL Mirel Taloş.

Potrivit propunerii legislative, "programele oferite publiculuide radiodifuzorii care difuzează servicii generaliste deteleviziune trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minutepentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ, exceptândintervalul orar 1.00 - 7.00".

Totodată, "programele oferite publicului de radiodifuzori caredifuzează programe de televiziune specializate în ştiri trebuie sărezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni sau ştiricu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1.00 -7.00".

Dacă televiziunile generaliste şi posturile de ştiri nu vorrespecta aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 5.000de lei la 100.000 de lei, care vor fi aplicate de ConsiliulNaţional al Audiovizualului (CNA), în conformitate cu articolul 90din Legea audiovizualului.

În privinţa acestui proiect legislativ, Senatul este camerădecizională. Dacă proiectul legislativ va fi adoptat, va modificaastfel actuala Lege a audiovizualului, iar prevederile privinddifuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra în vigoarela şase luni de la data publicării noii legi în MonitorulOficial.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici