Premiul Golden Pen 2010 pentru libertatea presei, acordat unui jurnalist iranian încarcerat

Ahmad Zeid-Abadi, jurnalist şi analist politic iranian, care a fost încarcerat după controversatele alegeri din luna iunie din Iran, a primit premiul Golden Pen 2010 pentru libertatea presei, acordat de World Association of Newspapers şi News Publishers (WAN-IFRA).

19 afișări
Imaginea articolului Premiul Golden Pen 2010 pentru libertatea presei, acordat unui jurnalist iranian încarcerat

Premiul Golden Pen 2010 pentru libertatea presei, acordat unui jurnalist iranian încarcerat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Zeid-Abadi este cunoscut pentru o scrisoare deschisă pe care a publicat-o în anul 2000, în care protesta împotriva felului în care sunt trataţi jurnaliştii încarceraţi. Scrisoarea a fost distribuită în diferite medii, în pofida încercărilor Guvernului de a stopa răspândirea ei.

Materialele sale au determinat autorităţile iraniene să îl încarcereze, în luna august, primind o condamnare de şase ani şi interdicţia de a mai profesa ca jurnalist.

"Toţi jurnaliştii conştientizează pericolul de a intra în contradicţie cu regimul autocratic al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad sau cu acţiunile liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei. Domnul Zeid-Abadi a ales să îi confrunte şi să susţină în mod public reformele şi supremaţia legii în Iran. La începutul controversatelor alegeri din iunie, el a fost condamant la şase ani de închisoare, cinci ani de exil intern în oraşul Gonabad şi interdicţia pe viaţă de a mai profesa. Domnul Zeid-Abadi a refuzat să cedeze, în pofida condiţiilor groaznice în care este deţinut, iar curajul său ne face să ne simţim umili. Sperăm că sentinţa sa va fi reconsiderată", au declarat reprezentanţii WAN-IFRA, în discursul de motivare a premiului.

Zeid-Abadi este al doilea jurnalist iranian care primeşte această distincţie în ultimii ani, după Akbar Ganji, în 2006.

World Association of Newspapers, organizaţia globală a industriei ziarelor, cu sediul la Paris, susţine şi promovează libertatea presei şi interesele de business şi profesionale ale ziarelor din întreaga lume.

Asociaţia reprezintă 18.000 de ziare şi are ca membre 77 de asociaţii naţionale, companii de publishing şi directori individuali de ziare din 102 ţări, precum şi 12 agenţii de presă şi 11 grupuri de presă regionale şi internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici