Premiul UNESCO pentru liberatatea presei a fost acordat unei jurnaliste din Mexic

Premiul mondial al libertăţii presei UNESCO-Guillermo Cano 2008 a fost decernat, miercuri, jurnalistei mexicane Lydia Cacho Ribeiro, al cărei curaj a fost apreciat de juriu.

38 afișări
Imaginea articolului Premiul UNESCO pentru liberatatea presei a fost acordat unei jurnaliste din Mexic

Premiul UNESCO pentru liberatatea presei a fost acordat unei jurnaliste din Mexic

"Juriul a fost impresionat de curajul jurnalistei care continuă să dezvăluie fapte de corupţie politică, crimă organizată şi violenţă domestică, în ciuda ameninţărilor cu moartea, o tentativă de sabotaj şi mai multe procese", a declarat, Joe Thloloe, preşedintele juriului.

"Un jurnalist, care cunoaşte mediul ostil în care trebuie să lucreze şi care face totul pentru a-şi menţine cititorii informaţi despre societatea în care trăiesc, merită recunoştinţa noastră pentru contribuţia sa la libertatea de expresie în toată lumea. Lydia Cacho Ribeiro este un astfel de jurnalist", a mai spus Thloloe.

Juriul internaţional a fost alcătuit din paisprezece jurnalişti profesionişti şi directori de publicaţii din toată lumea.

Lydia Cacho Ribeiro s-a născut în 1963 şi este, în prezent, jurnalist independent în oraşul Cancun din Mexic şi colaborator al publicaţiei La Voz del Caribe.

Distincţia îi va fi decernată oficial jurnalistei mexicane pe 3 mai, Ziua mondială a libertăţii presei, la Maputo, capitala Mozambicului. Ziua internaţională a libertăţii presei 2008 va fi dedicată "Accesului la informaţie şi autonomiei populaţiei".

Premiul poartă numele lui Guillermo Cano, director al unei publicaţii columbiene, asasinat în 1987 pentru că a denunţat mafia drogurilor din ţara sa. Premiul are o valoare de 25.000 de dolari.

În 2007, Premiul mondial al libertăţii presei UNESCO-Guillermo Cano a fost decernat, postum, jurnalistei ruse Anna Politkovskaya, pentru curajul pe care l-a dovedit în timpul conflictelor din Cecenia, în pofida numeroaselor ameninţări.

Premiul UNESCO-Guillermo Cano a fost creat în 1997 şi este acordat persoanelor, organizaţiilor sau instituţiilor care aduc, în pofida unor condiţii primejdioase, contribuţii remarcabile la apărarea şi/sau promovarea libertăţii presei oriunde în lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici