Presa din România ar putea fi reglementată de un Cod unic de bune practici jurnalistice

Presa din România ar putea fi auto-reglementată de un Cod unic de bune practici jurnalistice şi de un Consiliu al presei, acest proiect fiind discutat, vineri, la Convenţia Organizaţiilor de Media, eveniment organizat la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

65 afișări
Imaginea articolului Presa din România ar putea fi reglementată de un Cod unic de bune practici jurnalistice

Presa din România ar putea fi reglementată de un Cod unic de bune practici jurnalistice (Imagine: Mediafax Foto)

Şi Liana Ganea, de la ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a dat exemple de posibile încălcări ale eticii jurnalistice.

Ea a precizat că CJI a redactat nouă studii de caz, reprezentantive în acest sens, respectiv: "Preşedintele Băsescu şi telefonul confiscat", "Scandalul Monica Macovei la Costineşti", "Fiica demnitarului", "Minorităţi şi stereotipuri", "Filaj la ministru", "Reporter incognito", "Arestare în faţa camerei", "Publicitatea şi interferenţa cu spaţiul editorial" şi "Relaţiile publice şi presa".

Ea a explicat fiecare studiu în parte, precizând că în cazul celui denumit "Preşedintele Băsescu şi telefonul confiscat" se vorbeşte despre interferenţa jurnaliştilor în viaţa privată a personalităţilor publice.

În cazul studiului "Relaţiile publice şi presa", Ganea a precizat că s-a reflectat "graniţa dintre PR și încercarea de a cumpăra jurnaliştii şi în ce măsură jurnaliştii lasă se întâmple astfel de situaţii".

Liana Ganea a dat ca exemplu cazul relansării unui canal TV, când au fost oferite jurnaliştilor televizoare. Ea nu a precizat despre ce post este vorba şi nici ce jurnalişti au primit televizoare.

Proiectul elaborării unui Cod unic de bune practici jurnalistice şi posibilitatea înfiinţării unui Consiliu al presei din România vor fi discutate şi în sesiunea de după-amiază a Convenţiei, dar şi sâmbătă dimineaţa, la sediul CJI.

În prezent respectarea regulilor deontologice de către posturile de radio şi televiziune este supravegheată şi sancţionată, atunci când există încălcări ale legislaţiei audiovizuale, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, în baza Legii audiovizualului şi a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual.

Totodată, în România, mai există "Codul deontologic al ziaristului", adoptat de Clubul Român de Presă, "Codul deontologic al jurnalistului", elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media, "Codul deontologic al jurnalistului", al MediaSind, "Statutul ziaristului din Societatea Română de Televiziune" şi "Codul deontologic al jurnalistului" din Regulamentul intern al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici