Presa românească, la fel de liberă ca presa din Coreea de Sud

România se află pe locul 49 în clasamentul anual al libertăţii presei, la egalitate cu Polonia, Coreea de Sud şi Mauritius, potrivit raportului dat publicităţii miercuri şi disponibil pe site-ul organizaţiei Reporters Sans Frontieres.

23 afișări
Imaginea articolului Presa românească, la fel de liberă ca presa din Coreea de Sud

Presa românească, la fel de liberă ca cea din Coreea de Sud

"Cele mai «închise» ţări din lume, guvernate de cei mai mari duşmani ai libertăţii presei, continuă să facă ce vor cu presa, fără a fi pedepsite, în timp ce organizaţiile de tipul ONU îşi pierd autoritatea asupra membrilor lor", adaugă raportul RSF.

"În contrast cu acest declin generalizat, există state care nu au o putere economică mare, dar care garantează populaţiei dreptul de a nu fi de acord cu guvernul şi de a spune deschis acest lucru", adaugă organizaţia.

Clasamentul privind libertatea presei realizat anul acesta de RSF este caracterizat prin dominaţia Europei în ceea ce priveşte ţările cu cea mai liberă presă, ce ocupă primele 20 de poziţii ale topului, unde au mai intrat Canada şi Noua Zeelandă.

Anul acesta, în clasament s-au poziţionat respectabil unele state din America Centrală şi Caraibe.

Astfel, Jamaica şi Costa Rica sunt pe poziţiile 21, respectiv 22 ale indexului, urmate de Ungaria, pe 23.

Pe locurile următoare se află Surinam şi Trinidad-Tobago, precum şi Namibia (poziţia 23) şi Ghana (locul 31).

Statele care au fost implicate în conflicte extrem de violente după ce au eşuat să-şi soluţioneze problemele politice, cum ar fi Irak, Pakistan, Afganistan şi Somalia, continuă să reprezinte zone periculoase pentru presă şi locuri în care jurnaliştii riscă să fie asasinaţi, răpiţi, arestaţi în mod arbitrar sau ameninţaţi cu moartea.

Liderii politici consideraţi a reprezenta un pericol pentru libertatea presei în 2008 sunt Zine el-Abidine Ben Ali din Tunisia, Muammar Gaddafi din Libia, Aleksandr Lukaşenko din Belarus, Bashar el-Assad din Siria şi Teodoro Obiang Nguema din Guineea Ecuatorială.

Aceşti lideri îşi au portretele afişate pe panouri outdoor pe străzile din ţările lor, dar şi pe primele pagini ale ziarelor, ceea ce arată că nu există niciun fel de libertate a presei.

Alte zone în care presa nu scrie nimic dacă nu este conform politicii guvernamentale sunt Arabia Saudită şi Laos.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici