Raport CNA pe 2015: Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe şi a aplicat 69 amenzi, de 2,4 milioane

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a întrunit anul trecut în 61 de şedinţe publice, în care a aplicat pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului 69 de amenzi, în cuantum de 2.404.000 de lei, potrivit raportului de activitate al CNA pe 2015.

145 afișări
Imaginea articolului Raport CNA pe 2015: Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe şi a aplicat 69 amenzi, de 2,4 milioane

Raport CNA pe 2015: Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe şi a aplicat 69 amenzi, de 2,4 milioane (Imagine: Ovidiu Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

CNA a adoptat în şedinţa de marţi raportul de activitate al Consiliului pentru anul 2015. Raportul a fost adoptat cu unanimitatea voturilor membrilor Consiliului prezenţi: Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu (preşedintele CNA), Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu (vicepreşedintele CNA).

Potrivit Legii audiovizualului, raportul anual de activitate al CNA trebuie depus la comisiile de specialitate ale Parlamentului până pe 15 aprilie.

Pe de altă parte, anul trecut a fost modificată Legea Audiovizualului care acum prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

Raportul de activitate al instituţiei a fost realizat pe baza rapoartelor şefilor structurilor de specialitate din CNA, potrivit precizărilor făcute în şedinţa de marţi de Mihaela Tică, şefa Biroului Comunicare şi Relaţii cu Publicul din Consiliu.

Astfel, în anul 2015, Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe publice, a acordat 165 de licenţe audiovizuale, a acordat 139 de avize de retransmisie operatorilor de cablu.

Consiliul a emis, de asemenea, două Decizii: una privind procedura de acordare, modificare, prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei pentru difuzarea în sistem digital terestru (Decizia 304/11.06.2015) şi alta, pentru modificarea şi completarea Deciziei 277/ 2013, referitoare la acordarea, prelungirea, cedarea licenţei, cu excepţia celor pentru difuzarea în sistem digital terestru.

În 2015, CNA a formulat răspuns pentru 2.223 de petiţii trimise în scris, dintre care 1753 (78%) s-au referit la posturile centrale de radio şi de televiziune. De asemenea, serviciul de specialitate al CNA a efectuat aproape 1.724 de inspecţii şi verificări la staţiile de radio, televiziune şi reţelele de cablu din teritoriu.

În urma analizelor în şedinţe publice, CNA a decis să aplice 145 de sancţiuni, dintre care 75 de somaţii publice, 69 de amenzi, în cuantum de 2.404.000 de lei şi o decizie privind rectificarea unor informaţii eronate. Banii proveniţi din amenzile aplicate de CNA merg la bugetul de stat.

Conform modului în care a fost supus votului, raport de activitate al CNA pentru anul 2015 a fost adoptat "cu observaţii".

În cadrul discuţiilor, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a avut mai multe sugestii şi observaţii, printre care şi anexarea unor concluzii din raportul Curţii de Conturi, raport care este în lucru.

Răsvan Popescu a spus ca acest lucru nu s-a mai făcut până acum.

Tot în raportul de activitate al CNA este menţionat şi faptul ca activitatea din 2015 a Consiliului a fost reflectată în circa 1.400 de articole (ştiri, opinii, interviuri, comunicate) de către agenţiile de presă şi publicaţiile online, 40% fâcând referire directă la şedinţele publice ale Consiliului.

Dintre site-urile de presă, potrivit CNA, Mediafax a publicat cele mai multe ştiri despre activitatea Consiliului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici