Realitatea TV, amendată cu 6.000 de lei pentru declaraţii jignitoare la adresa lui Victor Ponta

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze postul de televiziune Realitatea TV cu suma de 6.000 de lei, pentru afirmaţii jignitoare la adresa premierului Victor Ponta dintr-o ediţie a emisiunii "Jocuri de putere", realizată de Rareş Bogdan.

251 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, amendată cu 6.000 de lei pentru declaraţii jignitoare la adresa lui Victor Ponta

Realitatea TV, amendată cu 6.000 de lei pentru declaraţii jignitoare la adresa lui Victor Ponta

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, joi, două reclamaţii privind ediţii ale emisiunii "Jocuri de putere", difuzate la Realitatea TV pe 5 şi 6 mai.

În emisiunea reclamată, Rareş Bogdan a folosit, printre altele, expresii precum "misoginism atroce", "grobianism feroce" şi "un om care schelălăie, unul care-şi copiază teza de doctorat".

"La raportul de control al Guvernului, la atribuţiile Corpului de Control s-au folosit cuvintele «penibil» şi «pueril» şi am luat din DEX ce înseamnă explicaţiile acestor cuvinte. Ştim cu toţii. Nu este nimic jignitor", a spus Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, răspunzând astfel uneia dintre reclamaţii.

"Reclamanţii pretind că nu mi-am îndeplinit obligaţia legală de a folosi un limbaj decent şi am prejudiciat într-un mod evident imaginea premierului Victor Ponta prin exprimările «Este de o mitocănie groaznică, de un grobianism feroce». Fac precizarea că afirmaţia mea a fost făcută ca urmare a declaraţiei domnului Victor Ponta «Este un loc deschis şi nu aş vrea să ne cadă o paraşută în cap de la domnul Băsescu. Ne atacă cu paraşute, noi avem pilot», afirmaţie făcută la puţin timp după ce doamna ElenElena Udreaăcut un salt cu paraşuta. (...) Rareş Bogdan a invocat art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, conform căreia «orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de opinie sau libertatea de a exprima idei fără amestecarea autorităţilor publice şi fără a ţine cont de frontiere»", a fost punctul de vedere transmis de Rareş Bogdan şi citit de Mura Frînculescu în şedinţa CNA.

În acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, a propus sancţionarea postului de televiziune cu suma de 6.666 de lei, aceasta modificând ulterior suma în 6.000 de lei. "Pentru jigniri repetate la adresa premierului (Victor Ponta, n.r.), fără nicio importanţă pentru spaţiul public, propun o amendă de 6.666 de lei. (...) Să vă spun jignirile? Cred că nu are sens, inclusiv similitudinea, relaţia de cauzalitate între mandatul lui Putin şi când s-a investit Guvernul. Nu am înţeles-o", a spus Gubernat.

"Pentru" amenda propusă de Monica Gubernat au votat, pe lângă aceasta, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Laura Georgescu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, iar "împotrivă", Florin Gabrea, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", dar şi în baza articolului 32, alineatul (2), conform căruia "Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici