Realitatea TV, Antena 3, OTV şi Prima TV, somate pentru imaginile cu profesoara din Zalău

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public, în şedinţa de joi, Realitatea TV, Antena 3, OTV şi Prima TV, posturi care au difuzat filmuleţe şi poze cu profesoara din Zalău care întreţinea relaţii sexuale cu soţul ei.

890 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, Antena 3, OTV şi Prima TV, somate pentru imaginile cu profesoara din Zalău

Realitatea TV, Antena 3, OTV şi Prima TV, somate pentru imaginile cu profesoara din Zalău

Potrivit membrilor CNA, cazul profesoarei din Zalău nu era de interes public, pentru că ea s-a filmat acasă, împreună cu soţul său, în timp ce întreţineau relaţii sexuale, dovedindu-se că imaginile şi înregistrările au fost postate de altcineva pe internet, de unde au fost preluate de televiziuni.

Totuşi, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, a remarcat faptul că există "diferenţe de abordare de la post la post".

Potrivit CNA, Realitatea TV a difuzat ştirea cu imagini şi sub titulul "Educaţie pe dezbrăcatelea", iar Prima TV a prezentat imagini, ştirea având titlul "Internetul a distrus-o". Pe de altă parte, la OTV în ştire s-au făcut afirmaţii de genul "Atenţie pe mâna cui vă lăsaţi copiii", deşi postul nu a difuzat imagini cu profesoara, iar la Antena 1 au fost prezentate imagini, făcându-se comentarii de genul "pozele care au isterizat oraşul".

"Singurul canal care a făcut un comentariu cât de cât în regulă a fost Antena 1", a spus Onisei. El a remarcat, totuşi, încălcarea legislaţiei privind protecţia copiilor şi modul "tendenţios" în care au fost puse anumite titluri de ştiri.

"Dar totul este fără acordul persoanei", a spus şi Răsvan Popescu. "Era un profesor dintr-o comisie de examinare de la Zalău, de la o şcoală. A fost afectat bacalaureatul? Să fim serioşi. Nu se dărâmă bacul pe ţară din cauza asta. Este un om devenit indisponibil într-o comisie la Zalău", a precizat Popescu.

"De parcă suntem într-o ţară cu modele de viaţă perfecte (...). Nu prea seamănă cu oamenii pe care îi cunosc", a spus şi Cristina Trepcea, precizând că nu internetul a distrus-o pe profesoara din Zalău, ci televiziunea.

În aceste condiţii, membrii CNA au decis să someze televiziunile Realitatea TV, Antena 3 şi Prima TV. Acestea au încălcat, potrivit CNA, art. 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor", şi art. 32 din Cod - "(1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private, şi (2) Dreptul la propria imagine nu trebuie să împiedice aflarea adevărului în probleme de interes public justificat".

În plus, posturile au încălcat şi art. 36, alin. 1 şi 2 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale; (2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia", şi art. 27, alin. 4, potrivit căruia "(4) Subiectele sau evenimentele cu teme sexuale pot fi prezentate înainte de ora 22.00 numai în situaţia în care imaginile şi comentariile care le însoţesc nu afectează copiii".

Deciziile de sancţionare a posturilor a fost luată după ce membrii CNA s-au întâlnit, joi, cu directorii de ştiri de la Realitatea TV, Antena 1, Antena 3 şi Prima TV, posturi care au difuzat filmuleţe şi poze cu profesoara din Zalău care întreţinea relaţii sexuale cu soţul ei. La întâlnire au participat şi reprezentanţii Asociaţiei Jurnaliştilor din România, ai Agenţiei de Monitorizarea Presei şi ai Centrului pentru Jurnalism Independent.

Directoarea Şcolii Generale "Mihai Eminescu" din Zalău apare, împreună cu soţul ei, în mai multe filmuleţe şi fotografii în timp ce întreţin relaţii sexuale, aceste imagini fiind postate pe Internet pe un site destinat adulţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici