Regizorul filmului "Elevator", George Dorobanţu: "Pe viitor vreau să fac tot film independent" (Video)

Regizorul George Dorobanţu a declarat vineri, la finalul proiecţiei de presă a peliculei pe care o semnează, "Elevator", care a primit anul acesta premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), că, în viitor, doreşte să realizeze tot film independent.

295 afișări
Imaginea articolului Regizorul filmului "Elevator", George Dorobanţu: "Pe viitor vreau să fac tot film independent" (Video)

Regizorul filmului "Elevator", George Dorobanţu: "Pe viitor vreau să fac tot film independent" (Video)

Pelicula, premiată în cadrul "Zilelor Filmului Românesc" la TIFF, a fost realizată cu un buget record de 200 de euro şi spune povestea unui cuplu care vrea să se izoleze de restul lumii pentru un timp.

Cei doi ajung astfel într-o fabrică dezafectată, la periferia oraşului, dar aici rămân blocaţi în liftul de marfă, care iniţial li se păruse foarte potrivit pentru aventura lor.

Pe lângă tentativele numeroase de a scăpa din lift şi momentele tensionate care le marchează fiecare eşec, ei au de înfruntat şi ideea terifiantă că întregul univers e acum redus pentru ei la o cutie mai mică decât o încăpere.

"Când realizezi un film cu o echipă formată din neprofesionişti, ai toate şansele ca lucrurile să nu meargă bine (...) Când am montat filmul mi-am făcut o listă cu zece lucruri care pot să nu meargă bine", a mărturisit regizorul, care a fost prezent la întâlnirea cu publicul de vineri, alături de actriţa Iulia Verdeş şi producătorul Alexandra Păun.

Pelicula a fost filmată timp de 18 zile, în liftul Teatrului Odeon, în timp ce echipa făcea repetiţii în podul teatrului, sau dimineaţa, la Green Hours.

Regizorul, navigator de meserie, a mărturisit că, în ceea ce priveşte cinematografia, este un autodidact şi că s-a hotărât să facă film după ce a urmărit, în cala vaporului, mai multe pelicule pe DVD. "Vedeam filmele descompunându-le".

Dorobanţu a mai adăugat că povestea cu cei doi tineri prinşi în lift a fost aflată de scenaristul Gabriel Pintilei.

"Gabi a aflat povestea asta la Londra... Lucrul acesta chiar s-a întâmplat. Doi tineri au fost descoperiţi morţi, într-un lift. Nici astăzi nu se ştie numele lor, de aceea în film ei sunt prezentaţi ca fata şi băiatul".

Pintilei s-a hotărât să scrie piesa special pentru cei doi. Textul a câştigat concursul DramAcum şi a avut o montare la Teatrul Foarte Mic, în regia Adrianei Zaharia şi apoi în regia lui Gabriel Pintilei, la Green Hours. Pentru că dorea ca actorii să aibă aceleaşi vârste ca şi personajele, Pintilei a făcut castinguri în liceele bucureştene, unde a descoperit-o pe Iulia Verdeş.

"Eu jucam în trupa de teatru a liceului şi încă nu împlinisem 18 ani", şi-a amintit Verdeş, care în film joacă alături de Cristi Petrescu.

Membrii echipei filmului au mărturisit că nu se gândesc să includă pelicula într-un circuit al cinematografelor, ci mai degrabă insistă pe proiecţiile în cluburi.

De altfel, "Elevator" a rulat, în premieră la Bucureşti, în Club Fabrica.

Pelicula a fost selectată în secţiunea competiţională "Fresh Generation" de la Fresh Film Fest (27 - 31 august, Karlovy Vary, Cehia ), la Auburn Film Festival (15 - 19 septembrie, Australia), dar şi în cadrul festivalului de Film Independent, organizat de Institutul Cultural Român în Germania şi Elveţia, în octombrie.

Producătorul, Alexandra Păun, a spus că filmul nu poate fi înscris la festivalurile de Clasa A, acesta fiind realizat pe suport digital şi nu pe peliculă.

Dorobanţu a mărturisit că doreşte să realizeze, în următorii doi ani, un nou lungmetraj, de data aceasta cu aparatură mai bună, pentru a putea rula în cinematografe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici