Regizorul Gaspar Noé, la Les Films de Cannes à Bucarest: Să faci dragoste este o situaţie comună

Regizorul Gaspar Noé, aflat în România pentru a-şi prezenta cel mai nou film, "Love", în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, afirmă că "să faci dragoste este un lucru comun", arătându-şi nemulţumirea că peste tot pot fi văzute scene de violenţă, însă prea puţine de dragoste.

563 afișări
Imaginea articolului Regizorul Gaspar Noé, la Les Films de Cannes à Bucarest: Să faci dragoste este o situaţie comună

Regizorul Gaspar Noé, la Les Films de Cannes à Bucarest: Să faci dragoste este o situaţie comună

"Love", pelicula pe care Gaspar Noé a prezentat-o anul acesta în premieră la Festivalul de Film de la Cannes, în afara competiţiei, este un proiect mai vechi al regizorului. "Am vrut să-l fac înainte de «Irréversible» (2002), însă Monica (Belluci, n.r.) şi Vincent (Cassel, n.r.), deşi au acceptat iniţial, au renunţat la idee", a declarat regizorul, duminică, în cadrul unei întâlniri cu presa.

"Vincent mi-a spus că intimitatea şi viaţa lor sexuală sunt singurele lucruri care le-au rămas doar pentru ei şi nu ar vrea să schimbe asta odată cu filmul", a mai spus Noé, care a căutat pentru rolurile din această producţie actori amatori, care să nu fie implicaţi în nicio relaţie sentimentală la momentul turnării peliculei.

Iniţial, proiectul cinematografic a purtat numele de "Danger" (pericol, n.r.), pentru că "a te îndrăgosti e periculos", afirmă cineastul de origine argentiniană, care adaugă faptul că "Love" este foarte conectat, din punct de vedere al personajelor, a modului de acţiune a acestora, la "Irréversible".

Pentru acestă nouă producţie, filmările au început cu scenele de dragoste, la care echipa a fost formată din trei sau patru oameni, tocmai pentru ca actorii să se simtă confortabil. Ca de fiecare dată când face un film, dublele sunt nenumărate, iar anunţul "Cut!" ( taie, n.r.) nu se aude pe platou. "Când spui asta se pierde din energia pe care o au interpreţii. Îi las să respire 20 de secunde, apoi reluăm, lăsând înregistrarea să meargă", spune Noé.

Aceste scene îndelung comentate sunt percepute de cineast ca fiind naturale. "Sexul face parte din viaţă, la fel cum masturbarea e un fapt. Să faci dragoste este o situaţie comună, firească, ca şi gelozia. Ea este o boală a minţii, dar e esenţială", a declarat Noé, menţionând că este intrigat de faptul că peste tot, mai ales la TV, se pot vedea imagini violente, imagini de război, însă cele de dragoste sunt condiţionate de orare şi legi de difuzare.

"Dorinţa este foarte importantă şi, din păcate, acum nu o mai găseşti, nu ţi-o mai stârnesc imaginile", mai spune regizorul. Cât despre idealul său de frumuseţe feminină, acesta este "femeia amazoană". "Sunt obsedat de genul puternic", adaugă regizorul.

Cum fiecare dintre filmele sale conţine o parte autobiografică, de memorie, şi "Love" are o transpunere în realitate. "Şi eu fac filme, şi eu m-am îndrăgostit de o femeie, la fel ca personajul principal", a mai spus Noé.

Întrebat dacă a cunoscut sau este parte a unui cuplu perfect, Gaspar Noé a răspuns fără ezitare că părinţii lui a format un cuplu perfect. "Timp de 55 de ani, au trecut prin multe şi au supravieţuit ca pereche", spune acesta, în opinia căruia timpul este unitatea de măsură a dragostei. "Dacă un cuplu supravieţuieşte cinci, zece ani, înseamnă că e ceva acolo...", a adăugat regizorul, care nu se consideră artist.

"Eu nu sunt artist, doar fac filme. Artist este tatăl meu (Luis Felipe Noé, pictor argentinian, n.r.), care este şi idolul meu. Ca să fii artist, trebuie să fii liber, iar în film nu eşti. Aici ai condiţionări de tot felul. În pictură, da, ai libertate", a mai declarat Gaspar Noé.

În opinia sa, un film devine o operă de artă când ajunge la muzeu. "Eu vreau să fac filme pentru oameni reali, nu pentru cei care merg în galerii de artă. Nu mi-au plăcut niciodată curatorii. Sunt prefăcuţi. Înţeleg problemele financiare când faci un film, însă impresarii de artă nu riscă nimic", a mai spus Noé.

Ca regizor, Noé se consideră un "party maker", aducând cea mai bună muzică în filmele sale. "Am ales să ilustrez «Love» cu piesele cărora le-am acordat 5 stele pe iTunes. Mi-am dorit să am un Beatles original, însă drepturile pentru aşa ceva costă enorm şi am folosit un cover", mai spune Noé.

"Love" este prima peliculă a sa filmată integral în format digital. În plus, Noé este şi implicat în procesul de editare a filmelor sale. "Este normal să editezi propriul film. Şi fac asta mai mult noaptea. E ciudat să fie proiectul tău şi să stai în cealaltă cameră când este pus cap la cap".

Gaspar Noé, în vârstă de 51 de ani, stabilit în Franţa, a realizat numeroase scurtmetraje, videoclipuri - lucrând, între alţii, cu Nick Cave, Animal Collective şi Placebo, şi patru lungmetraje de ficţiune, care i-au adus numeroase nominalizări la festivaluri de gen, premii şi recunoaşterea internaţională. "I Stand Alone/ Seul contre tous", a fost lansat în 1998, fiind urmat de "Ireversibil/ Irréversible" (2002), "Enter the Void/ Soudain le vide" (2009) şi "Love" (2015).

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti, şi se desfăşoară între 23 şi 29 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici