Regizorul Mike Leigh va primi cea mai înaltă distincţie decernată la gala premiilor BAFTA 2015

Regizorul Mike Lee va fi recompensat cu BAFTA Fellowship, cea mai înaltă distincţie decernată de Academia britanică de artă cinematografică şi televiziune, la gala de decernare a premiilor BAFTA 2015, ce va avea loc la Londra, pe 8 februarie, informează variety.com.

111 afișări
Imaginea articolului Regizorul Mike Leigh va primi cea mai înaltă distincţie decernată la gala premiilor BAFTA 2015

Mike Leigh (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acest premiu anual reprezintă cea mai înaltă distincţie onorifică acordată de reprezentanţii BAFTA, în semn de recunoaştere a unei contribuţii excepţionale aduse industriei de film, televiziune şi jocuri video din Marea Britanie.

Printre actorii şi cineaştii recompensaţi de-a lungul anilor cu BAFTA Fellowship se numără nume precum Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Stanley Kubrick, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Judi Dench, Vanessa Redgrave, Christopher Lee, Martin Scorsese şi Alan Parker.

În 2014, acest premiu a fost atribuit actriţei Helen Mirren.

Mike Leigh, în vârstă de 71 de ani, a studiat la Royal Academy of Dramatic Art, Central Schools of Art şi London Film Scool.

Cariera sa prestigioasă a fost încununată cu trei premii BAFTA din 11 nominalizări, un BAFTA Special Award pentru contribuţia extraordinară adusă cinematografiei britanice şi un John Schlesinger Britannia Award for Excellence, decernat de BAFTA Los Angeles în 2014.

Cineastul britanic a primit de asemenea 7 nominalizări la premiile Oscar, a câştigat trofeul Palme d'Or decernat la Festivalul de Film de la Cannes cu lungmetrajul "Secrete şi minciuni/ Secrets & Lies" şi Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia cu filmul "Vera Drake".

Primul său lungmetraj a fost "Bleak Moments" (1972), urmat de filmele de televiziune "Hard Labor", "Nuts in May", "The Kiss of Death", "Who's Who", "Grown-Ups", "Home Sweet Home", "Meantime" şi "Four Days in July", ca şi versiunea televizată a lungmetrajului "Abigail's Party".

Celelalte filme ale sale pentru marele ecran sunt lungmetrajul nominalizat la BAFTA "Naked", mult premiatul "Secrete şi minciuni/ Secrets & Lies", "Fete cu carieră/ Career Girls", "Topsy-Turvy", "Totul sau nimic/ All or Nothing", "Vera Drake", "Despre fericire şi alte nimicuri / Happy-Go-Lucky" şi "Un an din viaţă/ Another Year".

Cel mai recent film al său, "Mr. Turner", pe care l-a scris şi regizat, a primit patru nominalizări la ediţia din acest an a premiilor BAFTA, patru nominalizări la premiile Oscar şi i-a adus actorului principal, Timothy Spall, premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 2015.

De asemenea, Mike Leigh a scris şi regizat peste 20 de piese de teatru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici