SCANDALUL de la Opera Naţională: Conducerea şi artiştii ONB se disociază de orice formă de protest - VIDEO

Conducerea şi artiştii ONB anunţă, într-un comunicat de presă, că se disociază ferm de orice manifestare "care depăşeşte cadrul bunului simţ şi al respectului cuvenit permanent", după ce marţi seara, balerinii solidari cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, au manifestat paşnic în faţa Operei.

Urmărește
1924 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL de la Opera Naţională: Conducerea şi artiştii ONB se disociază de orice formă de protest - VIDEO

SCANDALUL de la Opera Naţională: Conducerea şi artiştii ONB se disociază de orice formă de protest - VIDEO

Nemulţumiri administrative, declaraţii contradictorii, acuzaţii şi neclarităţi referitoare la postul de director artistic al instituţiei au dus la demisia celor mai cunoscuţi balerini ai ONB, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, susţinuţi, marţi, de balerini, printr-o manifestaţie paşnică în faţa Operei.

Opera Română din Bucureşti se dezice însă de orice formă de protest, ba chiar socoteşte că manifestaţia balerinilor "depăşeşte cadrul bunului-simţ", deşi protestul a fost, potrivit relatărilor de la faţa locului, o manifestaţie cumpătată. Iată ce spun reprezentaţii Operei într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al ONB: "Conducerea şi artiştii instituţiei anunţă că se disociază ferm de orice manifestare care depăşeşte cadrul bunului simţ şi al respectului cuvenit permanent, regretând profund modalitatea în care câteva persoane au ales să îşi exprime punctul de vedere."

Deşi scandalul de la Operă a creat discordie, conflictul pare să nu fi ştirbit admiraţia pe care conducerea şi artiştii instituţiei i-o poartă Alinei Cojocaru: "Opera Naţională Bucureşti îi poartă un deosebit respect prim-balerinei Alina Cojocaru şi îşi manifestă recunoştinţa pentru toate eforturile depuse în direcţia dezvoltării Baletului instituţiei.", mărturisesc reprezentanţii Operei în comunicatul de presă.

Alina Cojocaru a anunţat marţi seara, în faţa ONB, la manifestaţia de susţinere a lui Johan Kobborg, că nu va mai urca pe scenă sub noua conducere. Balerina şi-a anunţat participarea la manifestaţie într-un mesaj pe contul său de Twitter: "La ora 18:00 voi fi în faţa Operei pentru că vreau să-i mulţumesc lui Kobborg şi echipei pe care el a închegat-o cu pasiune şi devotament. Vreau să-i mulţumesc de asemenea pentru curajul de a se exprima liber, de a-şi susţine până la capăt şi cu tărie viziunea şi principiile morale."

Balerina a fost, însă, huiduită în faţa Operei, în timp ce vorbea balerinilor şi presei. Mai mulţi dansatori din corpul de balet al ONB au strigat "Afară din ţară!", nemulţumiţi de salariile balerinilor străini, exorbitante, spuneau ei, în comparaţie cu ale balerinilor români. Balerinii străini care au dansat sub îndrumarea şi conducerea lui Kobborg au fost sub oprobiul facţiunii de dansatori români revoltaţi. Acest grup de balerini susţinea că Johan Kobborg a adus mulţi balerini străini în ţară, iar grupul de anagajaţi ai Operei dezbinaţi au huiduit şi i-au uşuit cei străini. Protestul a fost însă paşnic.

Contactată de MEDIAFAX, balerina Alice Minoiu, membră a corpului de balet al ONB, care a participat la manifestaţie a spus că: "Noi nu suntem deloc agresivi, a fost o manifestaţie de susţinere a lui Johan Kobborg, nu un protest în adevăratul sens al cuvântului."

Kobborg a demisionat, marţi, din postul de director artistic, iar logodnica sa, balerina Alina Cojocaru, a declarat că nu va mai dansa sub actuala conducere.

Plecarea lor încheie o perioadă fructuoasă a companiei de balet în care reputaţia sa globală a crescut sub conducerea lui Johan Koborg, fost prim balerin al Baletului Regal Danez şi al Baletului Regal din Londra. Kobborg a devenit directorul artistic al companiei de balet al ONB în 2013 iar Alina Cojocaru, balerină de renume internaţional şi prim balerină la Baletul Naţional Englez, a fost „oaspete permanent” în al Operei Naţionale Bucureşti, remarcă inclusiv ziarul New York Times.

Corpul de balet al ONB l-a susţinut puternic săptămâna trecută pe coregraful Johan Kobborg care fusese „retrogradat” din funcţie în urma deciziei luate de fostul director interimar al Operei, Tiberiu Soare, că balerinul danez, care figurase până pe 5 aprilie pe site-ul ONB ca director artistic al instituţiei, să nu mai ocupă această poziţie. Tiberiu Soare motivase decizia sa, criticată de corpul de balet al Operei Naţionale Bucureşti, prin faptul că Johan Kobborg ocupa un post care nu corespundea organigramei de funcţionare a instituţiei, deţinând o titulatură incorectă din punct de vedere legal.

Retrogradarea în funcţia a lui Kobborg a avut ecou internaţional în lumea dansului, acesta fiind un nume respectat, iar balerinii ONB au ameninţat că nu vor mai dansa, mergând până la declaraţii că vor părăsi ONB. O altă preocupare a fost legată de faptul dacă compania va avea în continuare drepturile legale de a pune în scenă în continuare repertoriul adus de Kobborg.

Tensiunile escaladaseră chiar până la un boicot al dansatorilor, balerina Alina Cojocaru arătându-şi susţinerea pentru Kobborg printr-un anunţ făcut miercuri, 6 aprilie, pe reţeaua de socializare Twitter, că nu va mai dansa în spectacolul "Manon" programat pentru duminică, 10 aprilie, ca formă de protest.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunţase pe 9 aprilie, printr-o postare pe reţeaua de socializarea Facebook că dansatorul şi coregraful Johan Kobborg acceptase postul de director artistic al Baletului ONB, din actuala conducere a instituţiei făcând parte Vlad Conta şi Tiberiu Soare.

Johan Kobborg a demisionat, marţi, din funcţia special creată pentru acesta de ministrul Culturii Vlad Alexandrescu de director artistic. Kobborg şi-a motivat gestul afirmând pe că a fost profund jignit de faptul că Vlad Conta, noul director interimar al ONB: „i-a cerut Alinei (Cojocaru-n.r.) să mintă în privinţa deciziei sale de a nu dansa în "Manon" (balerina şi-a motivat alegerea într-un mesaj postat pe contul ei de Twitter în care spune că nu au avut timp de repetiţii din cauza scandalului izbucnit la ONB-n.r.). Conta i-a cerut Alinei Cojocaru să dea vina pe partenerul ei de dans. Evident, Alina a refuzat, totuşi Conta a spus că oricum aceasta va fi varianta oficială a ONB. Mai târziu, ONB a trimis un comunicat de presă către media în care minţeau despre indisponibilitatea lui Friedemann Vogel, partenerul Alinei Cojocaru pentru spectacolul din 10 aprilie.", a scris Johan Kobborg în mesajul publicat pe pagina sa personală de Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici