Coregraful Johan Kobborg a demisionat din toate funcţiile deţinute la Opera Naţională Bucureşti

Balerinul şi coregraful danez Johan Kobborg nu va mai lucra la Opera Naţională Bucureşti, acesta cerând în mod oficial încetarea contractului de muncă şi a celorlalte contracte încheiate între el şi ONB, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, remis MEDIAFAX.

1024 afișări
Imaginea articolului Coregraful Johan Kobborg a demisionat din toate funcţiile deţinute la Opera Naţională Bucureşti

Coregraful Johan Kobborg a demisionat din toate funcţiile deţinute la Opera Naţională Bucureşti (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

Marţi dimineaţă, dansatorul şi coregraful Johan Kobborg a cerut în mod oficial încetarea, cu acordul ambelor părţi, a contractului de muncă şi a celorlalte contracte încheiate între el şi Opera Naţională Bucureşti, solicitare căreia i-a fost dat curs, au precizat reprezentanii ONB.

Opera Naţională Bucureşti îi mulţumeşte domnului Johan Kobborg pentru aportul adus Baletului instituţiei şi pentru realizările sale deosebite, se mai precizează în comunicatul de presă.

Johan Kobborg anunţase într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, pe 10 aprilie, că va demisiona "din orice funcţie ineptă" pe care a deţinut-o în compania de balet a ONB, după ce noul director interimar al Operei, Vlad Conta, le-a cerut lui şi Alinei Cojocaru să mintă făţiş.

"Înainte să demisionez din orice poziţie ineptă pe care am avut-o în această companie, postez mesajul accesta doar pentru dansatori., pentru că vreau ca ei să-mi cunoască motivele. În primele minute ale întâlnirii mele cu Vlad Conta (la care era prezentă şi Alina Cojocaru, Vlad Conta i-a cerut Alinei să mintă în privinţa deciziei sale de a nu dansa în "Manon" (balerina şi-a motivat alegerea într-un mesaj postat pe contul ei de Twitter în care spune că nu au avut timp de repetiţii din cauza scandalului izbucnit la ONB n-r.). Conta i-a cerut Alinei Cojocaru să dea vina pe partenerul ei de dans. Evident, Alina a refuzat, totuşi Conta a spus că oricum aceasta va fi varianta oficială a ONB. Mai târziu, ONB a trimis un comunicat de presă către media în care minţeau despre indisponibilitatea lui Friedemann Vogel, partenerul Alinei Cojocaru pentru spectacolul din 10 aprilie.", scria Johan Kobborg în mesajul publicat pe pagina sa personală de Facebook.

Johan Kobborg mai punctase în mesajul de pe pagina de socializare că actualul director interimar al Operei, Vlad Conta, i-a cerut să colaboreze în proiectele sale cu Tiberiu Soare, după ce acesta l-a dat afară din funcţia de director artistic şi l-a redus la simplu balerin în corpul de balet, deoarece funcţia de director artistic nu exista în organigrama ONB.

De asemenea, în acelaşi mesaj de pe Facebook din data de 10 aprilie, Kobborg îşi motiva dorinţa sa de a demisiona acuzând conducerea ONB de corupţie: „Viaţa mea curge mai lin fără oameni corupţi şi, din fericire, n-am lăsat niciodată oameni de acest fel să pătrundă în viaţa mea. Mi-e foarte drag tot ceea ce am construit împreună cu balerinii din 2013 încoace şi iubesc fiecare dansator în parte. Să fiţi puternici în continuare".

Corpul de balet al ONB l-a susţinut puternic pe coregraful Johan Kobborg care fusese „retrogradat” din funcţie în urma deciziei luate de fostul director interimar al Operei, Tiberiu Soare, că balerinul danez, care figurase până pe 5 aprilie pe site-ul ONB ca director artistic al instituţiei, să nu mai ocupă această poziţie. Tiberiu Soare motivase decizia sa, criticată de corpul de balet al Operei Naţionale Bucureşti, prin faptul că Johan Kobborg ocupa un post care nu corespundea organigramei de funcţionare a instituţiei, deţinând o titulatură incorectă din punct de vedere legal.

Tensiunile escaladaseră chiar până la un boicot al dansatorilor, balerina Alina Cojocaru arătându-şi susţinerea pentru Kobborg printr-un anunţ făcut miercuri, 6 aprilie, pe reţeaua de socializare Twitter, că nu va mai dansa în spectacolul "Manon" programat pentru duminică, 10 aprilie, ca formă de protest.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunţase pe 9 aprilie, printr-o postare pe reţeaua de socializarea Facebook că dansatorul şi coregraful Johan Kobborg acceptase postul de director artistic al Baletului ONB, din actuala conducere a instituţiei făcând parte Vlad Conta şi Tiberiu Soare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici