Scriitorul Mario Vargas Llosa divorţează la vârsta de 79 de ani

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2010, a depus la un tribunal spaniol actele oficiale prin care solicită divorţul de soţia sa, Patricia - cu care s-a căsătorit în urmă cu 50 de ani -, după ce s-a îndrăgostit de mama cântăreţului Enrique Iglesias.

653 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Mario Vargas Llosa divorţează la vârsta de 79 de ani

Scriitorul Mario Vargas Llosa divorţează la vârsta de 79 de ani

Potrivit contactmusic.com, Mario Vargas Llosa s-a despărţit de Patricia la începutul acestui an, iar celebrul scriitor sud-american a cerut divorţul, în Spania, pentru a oficializa această despărţire.

Mario Vargas Llosa are o relaţie de mai multe luni cu prima soţie a cântăreţului Julio Iglesias, Isabel Preysler, cu care s-a afişat pentru prima dată în public în octombrie, la New York.

Isabel Preysler, fostă jurnalistă şi vedetă de televiziune de origine filipineză, este supranumită "Perla Manilei".

După ce a părăsit-o pe soţia sa, Patricia, în vârstă de 70 de ani, Mario Vargas Llosa, în vârstă de 79 de ani, a fost fotografiat în Portugalia, în timpul unei plimbări romantice cu Isabel Preysler, în vârstă de 64 de ani.

Celebrul scriitor - care a mai fost implicat într-un scandal amoros, după ce s-a căsătorit, în 1955, cu mătuşă sa Julia Urquidi, de care a divorţat în 1964, căsătorindu-se un an mai târziu cu Patricia - a confirmat noua sa relaţie într-o declaraţie acordată revistei spaniole Hola!.

Zvonurile privind relaţia celor doi au apărut după ce aceştia au fost fotografiaţi împreună la un restaurant din Madrid şi după ce au participat împreună la o cină găzduită de prinţul Charles, la Londra.

Isabel Preysler şi Mario Vargas Llosa s-au întâlnit pentru prima dată în 1986, când aceasta i-a luat un interviu celebrului scriitor.

Isabel Preysler este prima soţie a cântăreţului Julio Iglesias. Cei doi s-au căsătorit în 1971 şi au împreună trei copii - Chabeli Iglesias, Julio Iglesias Jr.şi Enrique Iglesias -, însă mariajul lor a fost anulat în 1979.

Aceasta a mai fost căsătorită de două ori. În perioada 1980 - 1985, a fost căsătorită cu Carlos Falcó, cu care are o fiică, Tamara Falcó. În 1987, Isabel Preysler s-a căsătorit cu Miguel Boyer, un fost ministru spaniol de finanţe, alături de care a stat până la decesul acestuia în 2014. Cu cel de-al treilea soţ al său, Isabel Preysler a mai avut o fiică, Ana Boyer.

În prezent, Preysler are un business în industria cosmeticelor şi are colaborări cu branduri de lux precum cel din industria pantofilor Manolo Blahnik.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui e mort şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952, el urmează cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţa descrisă în primul roman, "Oraşul şi câinii" (1963).

În 1955, se căsătoreşte cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se căsătorească cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.

Scriitorul este tradus în limba română din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, în 2005, o serie de autor Llosa, care are, în prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Mario Vargas Llosa se numără: "Oraşul şi câinii", "Conversaţie la catedrală", "Casa Verde", "Pantaleon şi vizitatoarele", "Mătuşa Julia şi condeierul", "Războiul sfârşitului lumii", "Istoria lui Mayta", "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?", "Povestaşul", "Elogiu mamei vitrege", "Lituma în Anzi", "Peştele în apă", "Caietele lui Don Rigoberto", "Paradisul de după colţ", "Rătăcirile fetei nesăbuite" - încununate aproape toate cu premii literare.

Proza lui Mario Vargas Llosa este aceea a "realismului magic". De asemenea, scriitorului Mario Vargas Llosa i-a fost decernat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2010 pentru "cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său", potrivit Academiei regale din Suedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici